Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Höjd risknivå för coronaviruset i Sverige

Publicerad: 25 februari 2020, 14:33

Foto: Rikard Berglund

Folkhälsomyndigheten bedömer nu att risken är hög för att personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetWHOFolkhälsomyndigheten

Hög innebär den näst högsta nivån på en femgradig skala. Den nya bedömningen innebär att risknivån höjs. Risken för en allmän spridning i landet är dock låg, som innebär den näst lägsta nivån på skalan.

”Folkhälsomyndigheten har i sin uppdaterade riskbedömning bland annat vägt in att det är många fall med milda symtom som rapporteras, vilket kan innebära att de inte upptäcks. Det är dessutom många som reser från Sverige till Italien just nu, och en viss riskökning finns även på grund av resandet från Iran och Sydkorea”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Den nya bedömningen bygger på en analys av virusets spridning i världen, främst genom uppgifter från Världshälsoorganisationen WHO och den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

– Att vi kommer att få ytterligare ströfall, den risken är uppenbart högre nu, givet utvecklingen i Italien. Risken för en allmän smittspridning i befolkningen, däremot, anser vi fortfarande som låg. Visserligen höjer vi den bedömningen från mycket låg till låg, på den femgradiga skalan, men vi gör ändå bedömningen att risken är liten, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Folkhälsomyndigheten har hittills utfört omkring 200 provanalyser, varav samtliga varit negativa utom ett. Ytterligare åtta laboratorier i Sverige har nu kapacitet att utföra analyser för det nya coronaviruset. Både i Sverige och Europa pågår en omfattande provtagning.

Relaterat material

Frågetecken kring beredskap för virusbekämpning

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev