Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Hon leder studie om sjuksköterskors mående under pandemin

Publicerad: 11 januari 2021, 09:35

Ann Rudman, docent i omvårdnad vid Högskolan i Dalarna, leder studien.

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Nu ska en studie genomföras om hur svenska sjuksköterskor mår under pandemin. Studien leds av Ann Rudman vid Högskolan i Dalarna.


Ämnen i artikeln:

Covid-19StressHögskolan i Dalarna

4 000 sjuksköterskor från hela landet och från olika specialiteter inom vården ska få svara på en enkät, rapporterar SVT Dalarna. 

Redan innan pandemin var det väldigt stressigt för sjuksköterskor inom vården. Nu kan vi lära oss vilka nya källor till stress som den här pandemin har orsakat, säger Ann Rudman, docent i omvårdnad vid Högskolan Dalarna, till SVT.

Studien undersöker bland annat ökad risk för PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, och andra stressrelaterade sjukdomar under pandemin.

Genom att förstå vilka faktorer som skyddar eller påverkar hälsan vill man hitta vägar att förebygga ohälsa.

– Vi gör både kartläggningar och interventioner. Det är viktigt att det inte blir någon hopplöshetskänsla för det är ett ganska allvarligt läge. Det är jätteviktigt att inte bara beskriva något, utan att vi också hittar olika sätt att förbättra situationen, säger Ann Rudman i ett pressmeddelande från högskolan.

Om två år ska de första resultaten från studien vara färdiga. Projektet är treårigt och studien startar i den andra halvan av 2021.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev