Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Hopp om behandling med antikroppar mot fågelinfluensa

Publicerad: 28 september 2007, 14:36

Ett holländskt företag har framställt antikroppar mot viruset H5N1 som orsakar fågelinfluensa. Antikropparna har visat god effekt hos infekterade försöksdjur. Annika Linde, statsepidemiolog, beskriver resultaten som mycket intressanta.


Diskussionen om bekämpning av en eventuell framtida fågelinfluensapandemi har framför allt varit inriktad på skyddande vacciner. Så kallade prepandemiska vacciner har också tagits fram och godkänts av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA. Dessa är tänkta att modifieras vid ett utbrott av fågelinfluensa beroende på virusets utseende.

Men nu har forskare vid det holländska bioteknikföretaget Crucell utvecklat humaniserade antikroppar som visat sig vara effektiva i försökdjursmodeller. Detta kan möjliggöra behandling av fågelinfluensa genom så kallad passiv immunisering, direkt tillförsel av antikroppar.

Företaget har tagit fram totalt 21 olika humaniserade antikroppar. Den mest potenta har enligt företaget visat sig kunna neutralisera alla typer av H5N1 som isolerats mellan 1997 och 2004.

– Företaget har lyckats med något som tidigare gjorts för RS-virus. Det här är oerhört intressant och kan betyda mycket för beredskapen för en eventuell influensapandemi. En fördel är att antikroppar i praktiken ger ett snabbare skydd än vacciner. De kan sannolikt användas som ett komplement till vacciner, säger Annika Linde, statsepidemiolog och chef för avdelningen för epidemiologi vid Smittskyddsinstitutet.

Hon betonar dock att behandlingens säkerhet hos människa måste utredas.

Företaget presenterade sina fynd vid ett pågående internationellt expertmöte om fågelinfluensa i Las Vegas, USA.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News