lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Hopp om lugnare RS-säsong – men vården rustar

Publicerad: 28 augusti 2023, 06:28

Foto: Martina Holmberg / TT

Coronaviruset tros ha satt RS-virusets vanliga mönster ur spel. Men efter två kraftiga säsonger av smitta hoppas vården på att kommande vinter blir lugnare.
– Men vi väljer ändå att förbereda oss med tanke på att vi inte har känt igen RS-epidemierna de senaste åren, säger Malin Ryd Rinder på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttAstrid Lindgrens BarnsjukhusRS virus

TT


En tidig och kraftig säsong av smitta brukar följas av en något senare och snällare säsong året efter. Så brukar det se ut för viruset som hittills haft en tydlig årsvariation.

– Det har varit det normala mönstret för RS-viruset som ändrades markant under pandemin då vi knappt såg någon RS-säsong alls 2020-21. Vi fick därefter två lite ovanliga säsonger, både med förskjutning tidsmässigt men också att de varit väldigt kraftiga, säger Malin Ryd Rinder, medicinsk verksamhetschef på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Efter den kraftiga smittspridningen av RS 2021-2022 blev man lite förvånad förra året.

– Den slog oss med häpnad världen över.

Det var inte bara i Sverige som RS-viruset slog hårt. Även ute i Europa var den senaste säsongen ovanligt tuff. Förhoppningen är att man nu har en bättre immunitet i befolkningen och att kommande vinter ändå ska bli lugnare på sjukhuset.

– I vinter förväntar vi oss en mer normal säsong som vi hoppas och tror ska bli mildare, men vi väljer ändå att förbereda oss med tanke på att vi inte har känt igen RS-epidemierna de senaste åren. Därför har vi gjort ett mer omfattande förberedelseprogram det här året.

Läs också: Klartecken för RS-vaccin för skydd av små barn

Det handlar bland annat om särskilda utbildningsinsatser för ny personal, åtgärder för att kunna stärka upp personalmässigt om läget blir mer kritiskt och att inventera så man har den medicinska utrustning man behöver.

– Vi förbereder alltid inför RS-säsongen eftersom att det är en årligen återkommande epidemi som då dominerar våra vårdplatser under en period. Det är den vanligaste slutenvårdsdiagnosen för barn numerärt sett, säger Malin Ryd Rinder.

– Nu har vi gjort en konkret plan i olika steg och faser, tillägger hon.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev