Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

HPV-vaccin ökade mest

Publicerad: 9 April 2008, 11:40

Försäljningen av det omdiskuterade vaccinet Gardasil har formligen exploderat. Och även den totala försäljningen av läkemedel är snabbt på väg uppåt.


Sedan HPV-vaccinet Gardasil introducerades i Sverige hösten 2006 har försäljningen fått en rivstart, enligt statistik från analysföretaget IMS Health.

Under den senaste tolvmånadersperioden, april 2007 till mars 2008, uppgick försäljningen till 76 miljoner kronor. Försäljnings­ökningen är iögonenfallande och innebär att HPV-vaccinet var det medel som hade fjärde störst ökning mätt i kronor under det senaste året.

– Vi är inte förvånade över ökningen för Gardasil. Ingen har väl kunnat missa att det varit ett kraftigt tryck från föräldrar, samhälle och inte minst media, säger Margita Jacobsson, marknadsanalytiker på IMS Health.

Mycket debatt och marknadsföring
I februari föreslog Socialstyrelsen att vaccination mot humant papillomvirus, HPV, ska införlivas i barnvaccinationsprogrammet för flickor, se Dagens Medicin nr 9/08. Beslutet föregicks av en intensiv debatt samtidigt som företaget bakom Gardasil, Sanofi Pasteur MSD, marknadsförde vaccinet bland annat i stora dagstidningsannonser.

Under den senaste tolvmånadersperioden uppgick den totala försäljningen av läkemedel, exklusive rökavvänjningsprodukter, till 27,7 miljarder kronor, en ökning med 6,5 procent jämfört med motsvarande period ett år tidigare. Enligt IMS bedömning kommer den siffran att stiga till mellan 8 och 9 procent när 2008 är slut. En förklaring till att läkemedelsnotan åter stiger är att generikaprodukterna inte pressar ner priserna mer.

– Det är inga av de större produkterna som förlorat patent under den senaste tiden eller som kommer att göra det. Dessutom har de preparat där patentet gått ut fallit till så låga prisnivåer att de bara kan minska marginellt, säger Margita Jacobsson.

Reumatikermedlet Enbrel, som under tre år varit det läkemedel som sålts för mest pengar i Sverige, fortsätter att öka. Försäljningsökningen under den senaste tolvmånaders­perioden var 104 miljoner kronor och den totala försäljningen uppgick till 608 miljoner.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev