Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Humoristisk almanacka sprider budskap om hygien

Publicerad: 14 november 2008, 13:20

Humoristisk almanacka sprider budskap om hygien

”Bättre amputera en ärm än en arm”, är novemberbudskapet i den almanacka som smittskyddsenheten i Landstinget i Värmland givit ut för att sprida kunskap om hygienföreskrifterna.


Glatt klipper läkaren Becke Lundqvist av ärmarna på sin läkarrock och slår därmed ett slag för hygienrutinen ”Arbetskläderna ska ha korta ärmar”.

I den värmländska hygienalmanackan kastas ringar och klockor, det spritas, byts rockar, används handskar och skyddsutrustning. Varenda månad, från oktober 08 till september 09.

Varje almanacksbild har en liten pratbubbla, som med en humoristisk underton, förstärker budskapet.

”Att spä ut spriten är lika meningslöst som svagt kaffe, fastslår Ingemar som avskyr halvmessyrer”, säger juni månads pratbubbla, som ska förtydliga budskapet ”Händer som har tvättats ska vara torra innan de desinficeras”.

Idén till almanackan kommer från biträdande smittskyddsläkaren i Landstinget i Värmland, Eva Andersson.

– Jag ville att hygienföreskrifterna skulle nå ut och bli synliga i hela sjukvården. Nu finns almanackan uppsatt överallt och påminner om hygienföreskrifterna. Och personalen verkar följa dem bättre nu. Vi har fått ökade kostnader för tvätt av personalkläder, vilket tyder på att man byter oftare. Spritkonsumtionen har också ökat märkbart, säger Eva Andersson nöjt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev