Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Hundratals testas för att spåra VRE-smitta

Publicerad: 2 mars 2018, 08:10

VRE-smitta stänger vårdavdelning på Nyköpings lasarett.

Foto: Pressbild

Flera fall av den antibiotikaresistenta tarmbakterien VRE har upptäckts på Nyköpings lasarett. För att spåra smittan kallas 250 personer till provtagning.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Sörmland

En avdelning har infört intagningsstopp.

– Detta är en anmälningspliktig och smittspårningspliktig bakterie. Det är antibiotikaresistensen som den har som gör att man ser allvarligt på den och har klassat den på det viset, säger Mikael Stenhem, vårdhygienläkare vid landstinget Sörmland, till TT.

I förra veckan konstaterades fyra fall av vancomycin-resistenta enterokocker, VRE, på lasarettet. Den siffran har nu stigit.

– Det började med att en patient med känd smitta kom från ett annat landsting till oss och smittan spreds vidare till elva andra inneliggande patienter, säger Maria Söderkvist, divisionschef för medicinsk service i landstinget, till Södermanlands Nyheter.

Det har beslutats om ett intagningsstopp på den medicinska vårdavdelningen på sjukhuset för att avdelningen ska kunna tömmas och bli ordentligt städad.

– Vi har haft flera fall där, det är den avdelning som är hårdast drabbad. För att få kontroll på spridningen stängde vi avdelningen för intag i tisdags morse, säger Maria Söderkvist.

Relaterat material

Vårdavdelning stängd på grund av smitta

FREDRIK GUNÉR/TT

Ämnen i artikeln:

Landstinget Sörmland

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev