Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Hundratusentals kan smittas av svininfluensan till hösten

Publicerad: 14 juli 2009, 13:37

Hundratusentals kan smittas av svininfluensan till hösten

Foto: A(H1N1)-viruset.

I bästa fall smittas drygt 400 000 svenskar av svininfluensan i höst. I sämsta fall drabbas mer än halva befolkningen, enligt en prognos från Smittskyddsinstitutet.


Med hjälp av data från Statistiska centralbyrån har Smittskyddsinstitutet i samarbete med Socialstyrelsen tagit fram en modell för att förutse spridningen av svininfluensan, influensa A(H1N1), i höst. Utifrån dessa data har myndigheterna sedan utgått från fyra möjliga scenarier och tagit fram prognoser för dessa, skriver Dagens Nyheter.

I det bästa scenariot är smittspridningen mild och vaccineringen påbörjas redan dagen efter att vaccin har levererats till Sverige. Då beräknas 436 817 svenskar drabbas.

I det sämsta scenariot är smittspridningen aggressiv och vaccinering påbörjas först dag 49 efter leverans. Prognos: Över fem miljoner svenskar smittas.

De fyra scenarier som Smittskyddsinstitutet tagit fram bygger samtliga på att vaccin levereras den sista veckan i september och att det redan förekommer en måttlig smittspridning i landet då.

Studien har bland annat syftat till att ta reda på om vissa regioner eller grupper i samhället bör prioriteras framför andra vid vaccinering. Myndigheternas slutsats är att så inte är fallet. Det är viktigare att påbörja vaccineringen så snart som möjligt.

Enligt Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, blir smittan som mest utbredd i slutet av hösten.

Relaterat material

Svininfluensan går inte att stoppa meddelar WHO

Den nya pandemin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev