Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Hyrläkare ger mest antibiotika

Publicerad: 22 juli 2015, 06:06

Foto: ThinkStock

Hyrläkare skriver ut antibiotika betydligt oftare än andra läkare, visar en svensk studie. Stress och bristande uppföljning tros vara möjliga skäl till de stora skillnaderna.


I en vetenskaplig studie som gjorts i Jönköpingsregionen har olika läkargruppers förskrivning av antibiotika undersökts. Hyrläkare skrev exempelvis ut antibiotika vid luftrörskatarr i 56 procent av fallen, medan äldre distriktsläkare skrev ut antibiotika i 35 procent av fallen. AT-, ST- och yngre distriktsläkare skrev ut antibiotika till högst 20 procent av patienterna som hade luftrörskatarr, vilket är under det nationella målet.

– Just när man ska avstå från antibiotika har vissa grupper svårt att göra det. Har man ett tajt schema kan det vara enklare att skriva ut antibiotika än att ta diskussionen med patienten som tar längre tid, säger David Tell, distriktsläkare vid Råslätts vårdcentral i Jönköping som har genomfört studien.

När en läkare arbetar på en vårdcentral under en längre tid får han eller hon ut statistik över sin förskrivning av antibiotika och en kontinuerlig fortbildning när riktlinjerna förändras. Det kan hyrläkare helt gå miste om, samtidigt som arbetsbelastningen kan vara extra stor för just den gruppen.

– Patientbesöken ska gå fort och man har som hyrläkare inte möjlighet att kalla någon till återbesök och vill kanske inte lämna patienten åt sitt öde, säger Karin Båtelson, förste vice ordförande för Läkarförbundet.

Onödig antibiotika skrivs ofta ut vid luftvägsinfektioner och öroninfektioner. Studien visar även att hyrläkare och äldre distriktsläkare ofta skriver ut ett onödigt brett preparat. Kunskapen om resistens har ökat, men Karin Båtelson påpekar att det som patient är bra att också vända på perspektiven.

– Jag tror att det är bättre att patienter ifrågasätter varför en läkare skriver ut antibiotika, än att de ifrågasätter varför en läkare inte skriver ut, säger hon.
Antibiotikaresistens är ett allt större globalt problem som i värsta fall kan göra att vanliga sjukdomar blir dödliga igen.

– Läkemedelsbolagen behöver även få fram nya antibiotika för att förhindra att det sker, säger Karin Båtelson.

Faktaruta

Studien bygger på drygt 265 000 patientbesök och nästan 500 läkares förskrivning åren 2010—2012 inom alla vårdcentraler och jourcentraler i Jönköpings län. Diagnoserna som har studerats är övre luftvägsinfektion hos vuxna och barn 0—6 år, lunginflammation och luftrörskatarr hos personer under 50 år.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev