Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Immunförsvaret kan göra borreliabesvären långvariga

Publicerad: 18 januari 2013, 08:44

Foto: Photos.com

Ett felaktigt immunsvar kan vara en orsak till att vissa patienter har kvar symtom som värk och trötthet efter att antibiotikabehandling av borrelia avslutats.


– Vår studie pekar på att patienter som får en snabb och kraftig aktivering av immunförsvaret har ökad chans till att slippa långvariga besvär, säger biomedicinaren Linda Fryland, som presenterar rönen i en avhandling vid Linköpings universitet.

Slutsatsen bygger på uppföljning av patienter som fått borrelia i form av de klassiska hudutslagen.

– Våra fynd är samstämmiga med annan forskning som gäller långvariga besvär hos patienter som fått så kallad neuroborrelios eller borreliaartrit. Vi visar också att patienter med ett kraftigare immunsvar oftare tycks slippa få symtom efter att de har blivit infekterade, säger Linda Fryland.

Det finns en teori om att långvariga besvär efter borreliainfektion orsakas av en kronisk infektion. Men den idén ger Linda Fryland inte mycket för.

– Det har aldrig kunnat visas att det finns kvar bakterier i kroppen i de här patienterna. Vi och andra forskare tror att det har att göra med att immunförsvaret är aktiverat under för lång tid och skadar den egna vävnaden, säger hon.

I en annan delstudie­ har Linda Fryland och hennes kollegor följt upp runt 1 900 personer som bitits av runt 2 650 insamlade fästingar. Forskarna konstaterar att var fjärde fästing bar på borrelia­bakterier och av dessa var det bara 3,7 procent som orsakade en klinisk infektion. 4,9 procent orsakade en infektion utan symtom.

– Att risken för smitta är låg vet man sedan tidigare, men det här är första gången någon undersökt detta systematiskt, säger Linda Fryland.

Fakta om avhandlingen
Titel: Immune mechanisms in Borrelia burgdorfi sensu lato infection in relation to clinical outcome.
Läggs fram: Den 18 januari vid Linköpings universitet.

Relaterat material

Återkommande borrelia var inte kronisk

Fästingar bär på tyfusbakterie

Var fjärde fästing bar på borrelia

Ökning av TBE i höstvärmen

Antibiotika endast korta perioder till borreliasjuka

Lång kur hjälp mot borrelia

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev