Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Immunförsvaret på helspänn under vintern

Publicerad: 22 maj 2015, 09:02

Foto: Thinkstock

Säsongsförändringar i genuttryck kan till viss del förklara varför vi är friskare på sommaren. I alla fall enligt en ny studie publicerad i Nature Communications.


Olika sjukdomar till exempel hjärt-kärlsjukdomar, autoimmuna sjukdomar och psykiska sjukdomar är vanligare under vinterhalvåret. Bland annat är risken för död i hjärt-kärlsjukdomar större under vinterhalvåret och likaså incidensen för både reumatoid artrit och typ 1-diabetes. Nu har brittiska forskare tittat närmare på varför det är så.

Genom att undersöka blod och fettvävnad från över 16 000 personer fördelade på olika delar av jordklotet, har forskare sett att så mycket som en fjärdedel av genaktiviteten skiljer sig mellan årstiderna. Säsongsvariationerna påverkar bland annat våra immunceller och blod- och fettsammansättning, och en nyckelkomponent som forskarna hittade var gener kopplade till inflammation. En gen som forskarna speciellt tittade på var den så kallade ARNLT-genen som man tror har en antiinflammatorisk funktion. Denna gen visade sig vara mer aktiv på sommaren.

I ett pressmeddelande från Cambridge university i England säger professor John Todd, chef för JDRF/Wellcome trust diabetes and inflammatory laboratory, att upptäckten i och för sig är förväntad, men att säsongsvariationerna var mycket större än någon kunnat tänka sig. Den här variationen kan göra att till exempel blodprov tagna på vintern eller sommaren kan se helt olika ut, något som kan ha stora konsekvenser för tolkningen av både forskningsresultat och kliniska prover.

Dessutom såg forskarna att en grupp gener, som är inblandade i hur en individ svarar på vaccination, var mer aktiva på vintern. Enligt forskarna vore det därför bra att se över olika vaccinationsprogram, eftersom vissa vaccinationer blir effektivare under vintern när immunförsvaret redan är förberett på försvar.

Hos européerna i studien varierade genuttrycket med sommar och vinter. Hos personer från Gambia varierade genuttrycket mellan regn- och torrperioder, där regnperioden innebär en högre risk för infektioner till exempel malaria.

Här kan du läsa hela studien:

Xaquin Castro Dopico med flera. Widespread seasonal gene expression reveals annual differences in human immunity and physiology. Nature Communications. Publicerad online 12 maj 2015. DOI: 10.1038/ncomms8000.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev