Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Indisk tidskrift drar tillbaka artikel av ”Lars Andersson”

Publicerad: 28 maj 2018, 08:40

Indian Journal of Medical Ethics har vänt i frågan om att behålla en kontroversiell analys om en påstådd koppling mellan hpv-vaccination och ökad förekomst av livmoderhalscancer i Sverige. Artikeln är nu tillbakadragen.


Beslutet tas på grund av att den ”Lars Andersson” som skrev artikeln gjort så under falskt namn och falsk affiliering till en institution på Karolinska institutet i Solna.

Visserligen gjorde tidskriftens chefredaktör först bedömningen att det räckte med att förtydliga i författarbeskrivningen att ”Lars Andersson” är en pseudonym då ”vaccinkritik kan få allvarliga personliga följder”.

Men efter påstötningar från flera håll ändrar sig tidskriftens redaktörer och skriver att den första bedömningen att tolerera författarens ”bedrägeri” var en missbedömning.

Den amerikanska sajten Retractionwatch skrev i går söndag om tillbakadragandet. Sajten uppgav då även att den i Sverige baserade tidskriften Journal of Internal Medicine kommer att återkalla tre artiklar av samme ”Lars Andersson”.

När Dagens Medicin för två veckor sedan talade med tidskriftens chefredaktör Ulf de Faire uppgav han då att artiklarna skulle få vara kvar, åtminstone tills vidare.

Artikeln är uppdateraf med uppgifterna om Journal of Internal Medicine.

Relaterat material

Misstänkt falsk forskare utreds av KI

Falsk forskare erkänner pseudonym

”Lars Andersson” publicerade även i svensk tidskrift

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev