Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Influensadrabbat fartyg till svensk hamn på lördag

Publicerad: 2 juli 2009, 11:15

Ett kryssningsfartyg där 14 personer konstaterats ha den nya influensan A(H1N1) kommer på lördag till Helsingborgs hamn.


De drabbade, 13 besättningsmän och en passagerare, har isolerats och behandlats med Tamiflu, skriver Helsingborgs Dagblad.

– Vi har inga restriktioner, men det är bra för oss att känna till hur det förhåller sig. Skulle någon bli krasslig och behöva sjukhusvård när fartyget ligger utanför Helsingborg så har man rätt till akutsjukvård, men det föranleder i dagsläget ingen annan åtgärd från vår sida, säger Region Skånes smittskyddsläkare, Hans Bertil Hansson, till tidningen.

Han konstaterar att tolv fall av den nya influensan A(H1N1) redan konstaterats i Region Skåne och ser ingen stor risk för smittspridning från kryssningsfartyget.

– Som tur är så är det inte vanligt att influensan sprider sig vid denna årstid. Jag skulle bli mycket förvånad om man fick något stort utbrott under sommaren.

Enligt Helsingborgs Dagblad uppger det ryska hälsoministeriet att ingen av de drabbade behövde sjukhusvård när fartyget på måndagen låg i S:t Petersburg.

Totalt finns det 3 243 passagerare och 1 201 besättningsmän på kryssningsfartyget Emerald Princess och samtliga hälsoundersöktes i S:t Petersburg utan att man fann fler fall av influensan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev