Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Influensan på tillbakagång

Publicerad: 26 Mars 2018, 11:48

Foto: Thinkstock

Toppen för årets influensasäsong verkar vara nådd. Förra veckan avtog influensaaktiviteten rejält i hela landet.


Ämnen i artikeln:

Folkhälsomyndigheten

Även smittspridningen av RS-virus är låg, samtidigt som ökningen av vinterkräksjukan har mattats av.

Som vanligt, skriver Folkhälsomyndigheten i sin senaste veckorapport, krävde influensan även i år ett antal dödsoffer. Men trots att den vanligaste virusvarianten i år, B/Yamagata, främst drabbar yngre, var det — liksom tidigare säsonger — främst de äldre som blev svårast sjuka och dog till följd av sjukdomen.

Totalt, skriver myndigheten, hade 421 av de 9 516 personer som fått en laboratorierverifierad diagnos till och med den 18 februari dött inom 30 dagar efter diagnostillfället. Bland dessa var medianåldern 83 år, medan den bland dem som inte hade avlidit var 62 år.

Säsongen är inte över ännu, men preliminärt visar beräkningsmodellerna på en signifikant överdödlighet till följd av influensan mellan vecka fem och elva, även om överdödligheten i år tycks vara något lägre än förra året.

Hittills i år har 54 patienter, de allra flesta spädbarn, intensivvårdats till följd av respiratoriskt syncytial virus, RSV. För närvarande bedöms aktiviteten av detta virus dock som liten.

Ett mindre farligt virus är calicivirus eller kräksjukevirus. Här är antalet fall ungefär lika många som tidigare, även om antalet sökningar på 1177.se på ordet vinterkräksjuka fortsätter att minska. Högst andel fall under förra veckan hade Jönköping, följt av Kalmar och Gävleborg. Ökningen har mattats av och årets säsong ser ut att bli tämligen mild, i likhet med de fyra senaste säsongerna, skriver Folkhälsomyndigheten.

JOHAN NILSSON/TT

Ämnen i artikeln:

Folkhälsomyndigheten

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev