Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Influensan tömmer blodlager

Publicerad: 20 Mars 2018, 07:26

Foto: Thinkstock

Influensans härjningar har satt spår i blodcentralernas lager. I många landsting är lagernivåerna oroväckande låga. Grundproblemet är att blodgivarna är för få.


– Vi måste ha många fler blodgivare, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig vid blodcentralen i Stockholm.

Nästan alla förväntar sig att kunna få blod om de skulle behöva, men bara tre på hundra ger blod minst en gång om året, konstaterar hon.

Under årets influensasäsong har fler än vanligt smittats, enligt Folkhälsomyndigheten. Och detta märks på blodcentralerna där blodlagren krympt – du måste ha varit feberfri och frisk i minst två veckor efter influensa för att kunna ge blod igen. Därför betecknas läget som bekymmersamt inför påskveckan.

Exakt hur många nya blodgivare som skulle behövas är svårt att precisera, det handlar inte bara om antal givare utan också om hur ofta de har möjlighet att lämna blod.

– Det behövs fler som ger blod och även om man bara ger en gång om året så är det värdefullt, säger Karolina Blom Wiberg.

Behovet av blod är stort i flera landsting. I Östergötland är det till exempel akut behov av blod från givare med blodgrupp O och stort behov av blodgrupp A. I Stockholm är behovet stort av alla blodgrupper. I Göteborg och Skåne är det stort behov av O och A. Uppsala och Örebro rapporterar att det finns ett behov av alla blodgrupper och Västerbotten ett stort behov av O.

CECILIA KLINTÖ/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev