onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Influensarapportering utvärderad

Publicerad: 23 juni 2014, 10:57

Rapporteringssystemet Influensakoll fungerade bra för att undersöka när folk är sjuka, men inte hur många som är sjuka, visar en utvärdering.


Testprojektet Influensakoll fungerade genom att frivilliga kunde anmäla sig via en hemsida och rapportera om de fick en luftvägsinfektion. Rapporteringssystemet drevs av Folkhälsomyndigheten, och syftet var att undersöka om det gick att få en bild av hur influensan sprids oavsett om man sökt sjukvård eller inte. Projektet drevs under influensasäsongerna 2011-2012 och 2012-2013.

Folkhälsomyndigheten har nu gjort en utvärdering av hur väl systemet fungerade. Slutsatsen blev att andelen som rapporterades ha influensaliknande symptom via Influensakoll delvis stämde överens med annan influensaövervakning som Folkhälsomyndigheten bedriver, och att systemet ger en god bild av när människor är sjuka i samhället. Däremot deltog endast 2 500 personer och deltagarna speglade inte Sveriges befolkning som helhet. Dessutom var det bara en liten del av deltagarna i studien som rapporterade regelbundet. Därför fungerade systemet inte bra för att undersöka den totala andelen av befolkningen som blev sjuk, enligt ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten.

Kvinnor, högutbildade och personer i medelåldern var överrepresenterade bland deltagarna, visar utvärderingen.

Nu testar Folkhälsomyndigheten det nya systemet Hälsorapport, som har målet att få ett mer representativt urval av Sveriges befolkning att delta.

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev