Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Information om vaccinering når inte invandrargrupper

Publicerad: 26 oktober 2009, 13:52

Information om vaccinering når inte invandrargrupper

Foto: Foto: Photos.com

Rykten gör att många invånare i Rosengård i Malmö avstår från att vaccinera sina barn. Trots det planerar regionen ingen särskild informationskampanj.


Region Skåne har inlett massvaccineringen mot den nya influensan, A(H1N1), med att ge sprutor till personer ur riskgrupperna, gravida och barn i åldrarna tre till fem år. Så här långt har intresset varit lägst bland invånarna i stadsdelen Rosengård i Malmö.

Vårdcentralerna Rosengården och Törnrosen har fått skicka tillbaka omkring hälften av det beställda vaccinet, rapporterar Sydsvenskan.

Claudia Varga, samordnare för de internationella hälsokommunikatörer som arbetar för Region Skåne och Malmö stad, tror att förklaringen är att många av stadsdelens invånare talar dålig svenska och inte har tagit del av informationen i svenska medier.

– Många lyssnar på radio och tittar på tv från sina hemländer. Där sprids rykten om att man till exempel kan få cancer eller bli steril av vaccinet, säger hon till Sydsvenskan.

Trots det planerar Region Skåne inga riktade informationskampanjer till dem som inte förstår svenska.

– Vi lägger in vår kraft där vi tror att vi når störst resultat. Lyckas vi vaccinera så många som möjligt av dem som vill ha vaccinet nu, då kan det också gynna dem som inte vill, säger smittskyddsläkaren Hans-Bertil Hansson till Sydsvenskan.

Även i befolkningen som helhet ökar skepsisen, enligt en opinionsundersökning gjord av undersökningsföretaget Skop. Där svarar 65 procent av de tillfrågade att de ska vaccinera sig. Det är en nedgång med 7 procentenheter sedan i somras, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Skeptiska läkare förbjuds att prata om massvaccinering

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev