Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Inga mjältbrandsbakterier

Publicerad: 18 december 2008, 14:35

Inga mjältbrandsbakterier

Foto: Foto: Photos.com

Det var inga mjältbrandsbakterier i det brev som den amerikanska ambassaden i Stockholm fick i går, onsdag.


Det bekräftar Smittskydsinstitutet, SMI, till Dagens Medicin.

– Provet var negativt, säger Gunnar Sandström, professor och chef för kunskapscentrum mikrobiologisk beredskap på SMI.

Det var i går, onsdag, som inte mindre än 16 amerikanska ambassader runtom i Europa fick ett brev med ett ”vitt pulver”, enligt CNN.

Det brev som kom till ambassaden i Stockholm skickades omedelbart till SMI för analys. Som ensamt land i Norden och Baltikum har Sverige ett så kallat BSL4-laboratorium.

– Det är den högsta skyddsnivån. Det finns ingenting vi inte vågar ta in i detta laboratorium och analysera. Vi har jour dygnet runt, sju dagar i veckan, säger Gunnar Sandström.

Enligt Gunnar Sandström är det inte ovanligt att myndigheten analyserar brev eller kuvert med ett okänt vitt pulver.

– Vissa perioder får vi in en eller två sådana försändelser i veckan. Men då är de försändelser som även kommer från de sju länder som vi har kontrakt med inräknade och som vi utför analyser åt. Oftast är det ambassader, polismyndigheter eller andra myndigheter som drabbas. Framför allt efter skriverier i tidningarna.

Så då kommer den här artikeln att innebära att ni får in ett antal nya försändelser?

– Med all säkerhet. Det är väldigt mycket psykologi i det här. På ett sätt är det bra, eftersom det ger oss en möjlighet att träna, samtidigt som det är förvånande hur människor beter sig, säger Gunnar Sandström.

Vad de övriga 15 kuverten, som bland annat kom till ambassaderna i Oslo, Köpenhamn och Tallin i Estland, innehöll är ännu inte känt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev