Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Inga nya biverkningar med Pfizers vaccin

Publicerad: 29 januari 2021, 13:18

Sjuksköterskorna Elin Amrén och Nicole Egnell märker en spruta med Covid-19 vaccin. Covid-19 vaccin från Pfizer/Biontech blandas och förbereds på Vårdcentralen i Råå. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Den första säkerhetsrapporten för Pfizer/Biontechs vaccin sedan det godkändes publiceras i dag av EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Inga nya biverkningar har identifierats.


Ämnen i artikeln:

I korthetCovidvaccinEMALäkemedelsverket

– Misstänkta biverkningar som rapporterats sedan vaccinationsstart är i linje med läkemedlets säkerhetsprofil, enligt beskrivningen i produktinformationen, säger Veronica Arthurson, chef för läkemedelssäkerhet på svenska Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande från myndigheten.

Säkerhetsprofilen för vaccinet, som har produktnamnet Comirnaty, har alltså inte ändrats på något vis. I säkerhetsprofilen finns också en bedömning av dödsfall som rapporterats efter vaccination som gjorts av PRAC, den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté. I de flesta dödsfall hade personerna flera andra medicinska tillstånd, skriver Läkemedelsverket. 

– Dödsfall hos personer som fick Comirnaty får anses vara i linje med den förväntade dödligheten för den vaccinerade åldersgruppen. PRAC har dragit slutsatsen att en koppling inte kan göras till vaccination och att fallen inte är ett säkerhetsproblem för Comirnaty. Eventuella dödsfall som rapporterats efter vaccination kommer att fortsätta att övervakas noggrant, säger Veronica Arthurson i pressmeddelandet.

 

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev