Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Inga nya mässlingfall — faran nästan över

Publicerad: 5 Februari 2018, 16:17

I dag har det gått 18 dagar sedan det senaste rapporterade mässlingfallet. Utbrottet kan vara över, tror sjukvården.


Ämnen i artikeln:

MässlingVästra GötalandsregionenFolkhälsomyndigheten

- I dag har vi en full inkubationstid. Nu är det ganska liten sannolikhet att det kommer fler fall, säger biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall på Västra Götalandsregionen till TT.

Det första fallet av mässling rapporterades den 10 december, det senaste den 17 januari. Larmet som kom under söndagen om ytterligare ett fall var ett falsklarm och har helt kunnat avskrivas.

Inkubationstiden för mässling är 18 dagar, vilket innebär att det gått en hel inkubationstid sedan det senaste fallet. Risken för flera nya fall är liten.

- Men från Smittskyddet kommer vi inte att blåsa faran över förrän efter två inkubationstider, säger Leif Dotevall.

I utbrottssammanhang har smittskyddet alltid två inkubationstider som mått. Men i realiteten tror de nu att det är betydligt mindre risk att det ska komma nya fall. 18 dagar ger också möjlighet för sjukvården att återgå till mer normal verksamhet.

- Vi avvecklar vår sjuksköterska som stod på utsidan och mötte patienterna så det är mer återgång till normalläge, säger Christer Andersson, läkare och chef för vårdcentralen i Bergsjön, till Sveriges Radio.

Också på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg är det möjligt att man trappar ner beredskapen. Beslut kommer att fattas under måndagen.

Ungefär hälften av de patienter som insjuknat i mässling har tagits om hand av Sahlgrenska.

- Hos oss känner vi inte till att någon patient har blivit allvarligt sjuk eller fått några bestående men av mässling, säger Görel Nergelius, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Vad gäller de andra sjukhusen och vårdinrättningarna finns ännu ingen samlad bild.

Leif Dotevall är nöjd med det arbete som skett under utbrottet.

- Jag tycker att både sjukvården och alla som har kämpat med det här har gjort ett bra jobb. De idoga insatserna, smittspårningen i samtliga fall, informationen. Sen får vi utvärdera vad som hänt och se vad vi kan lära, säger Leif Dotevall.

JONAS DAGSON/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev