fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Inga problem med blodproppar i ny Astrastudie

Publicerad: 22 mars 2021, 10:16

Foto: Johan Nilsson/TT

Svensk-brittiska Astra Zeneca redovisar en lyckad fas 3-studie av sitt vaccin mot covid-19 i USA.

Ämnen i artikeln:

Covidvaccin

T

TT


Några problem med biverkningar i form av blodproppar framgår inte i studien.

Covid-19-vaccinet från Astra Zeneca och Oxford University visar ett 79-procentigt skydd i en stor studie genomförd i USA. Vaccinet visar enligt testerna också ett 100-procentigt skydd mot ett allvarligt och kritiskt sjukdomsförlopp och behov av sjukhusvård, skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande.

Den därmed avslutade fas 3-studien är sista anhalten inför ansökan om tillstånd från USA:s läkemedelsmyndighet FDA.

Nyttan väger tyngre

Rapporten redovisas sedan EU:s läkemedelsmyndighet EMA och Världshälsoorganisationen WHO båda slagit fast att fördelarna med vaccinet väger tyngre än risken för biverkningar i form av blodproppar, som utreds efter flera rapporterade dödsfall bland personer som tagit vaccinet i bland annat Sverige, Norge och Danmark.

Enligt Astra Zeneca har en oberoende kommitté specialstuderat förekomsten av blodproppar i USA-testerna, inklusive förekomsten av den ovanliga form av cerebrovaskulär sjukdom – som kan ge blodproppar i hjärnan – som det har rapporterats om i EU.

Kommittén har inte funnit någon ökad risk för blodproppar bland de 21 583 deltagare som fått vaccinet i den nu slutförda studien i USA och enligt Astra Zeneca finns det inte något fall i studien av den mer ovanliga formen av blodpropp i hjärnan.

Strid om avtal

Utöver de medicinska aspekterna är Astra Zenecas vaccin föremål för en annan infekterad strid mellan läkemedelsbolaget och EU-kommissionen, som rör leveransavtalet. I slutet av förra veckan hotade kommissionsordföranden Ursula von der Leyen företaget med exportstopp, för såvitt EU inte får sina utlovade vaccindoser före andra länder.

Enligt von der Leyen har Astra Zeneca bara levererat 30 procent av de 90 miljoner vaccindoser bolaget utlovat under årets första kvartal. Företaget har skyllt förseningarna på sina anläggningar i EU, men har samtidigt lyckats leverera enligt kontrakt till Storbritannien.

Joakim Goksör/TT

Pontus Ahlkvist/TT

Fyra godkända vaccin

Hittills är fyra vaccin mot covid-19 godkända i EU och därmed även i Sverige.

Dessa vaccin kommer från Pfizer-Biontech, Moderna, Astra Zeneca samt Janssen, som ägs av Johnson & Johnson.

Vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna är så kallade mRNA-vaccin. En snutt genetisk kod i form av RNA kapslas in i ett fetthölje och injiceras i cellerna. Där översätts RNA-koden till coronavirusets spikeprotein, som immunförsvaret ska lära sig att känna igen.

Denna typ av vaccin måste förvaras i frysgrader.

Astra Zenecas och Janssens vaccin är vektorbaserade vaccin, där den genetiska koden för spikeproteinet är i form av DNA, som paketeras i ett modifierat förkylningsvirus (adenovirus). Detta transportvirus injicieras och ser till att DNA-koden hamnar på rätt ställe i cellerna.

Denna typ av vaccin är mer robust och kan förvaras i kylskåpstemperatur. Janssens vaccin är dessutom utformat så att det räcker med en dos. De andra tre ska ges i två doser.

Källa: Läkemedelsverket, EMA, FDA med flera

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev