torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ingen avrådan från ibuprofen

Publicerad: 18 mars 2020, 10:32

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Svenska Läkemedelsverket ser ingen anledning till att patienter med symtom på covid-19 ska undvika läkemedel med ibuprofen.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketDet nya coronaviruset

Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


I tisdags sade Världshälsoorganisationen, WHO:s, talesperson Christian Lindmeier, på en presskonferens att de rekommenderar paracetamol hellre än ibuprofen vid egenvård mot symtom av covid-19.

Uttalandet har väckt förvåning och nu har det Läkemedelsverket meddelat att man inte delar den uppfattningen.

– Tillgängliga vetenskapliga data ger inte stöd för vare sig gynnsamma eller skadliga effekter på själva sjukdomsförloppet vid covid-19-infektion av ibuprofen, eller något annat värk- och febernedsättande läkemedel, säger Läkemedelsverkets Ulla Wändel Liminga till Läkemedelsvärlden.

Ulla Wendel Liminga, som också är Sveriges representant i den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté, säger att Läkemedelsverket har gått igenom den information som de har tillgänglig. Deras slutsats är att det inte finns vetenskapliga bevis för att smärtstillande läkemedel som också hämmar inflammation, så kallade NSAID eller cox-hämmare, vare sig dämpar eller förvärrar infektionen av coronaviruset. Samma sak gäller för paracetamol.

Enligt information som finns på myndighetens hemsida kan den febernedsättande effekten hos både dessa läkemedel dölja tecken på försämring av infektionen. Det är därför viktigt att vara extra uppmärksam på hur sjukdomsförloppet utvecklar sig och att det är lika nödvändigt att stanna hemma även om febern och sjukdomskänslan tillfälligt minska.

Ulla Wändel Liminga säger till TT att Läkemedelsverket genom sina nätverk försöker få fram ytterligare information om WHO:s uttalande.

Relaterat material

”En tidsfråga innan det blir märkbara problem”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev