Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ingen extra beredskap för ebola i Sverige

Publicerad: 30 juli 2014, 11:50

Svenska Folkhälsomyndigheten har inte vidtagit några extra åtgärder med anledning av utbrottet av ebola i Västafrika.


I Storbritannien håller regeringens krisgrupp Cobra möte med anledning av utbrottet av ebola i Västafrika och det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC har uppmanat till beredskap i USA för att smittan också kan komma dit. Men svenska Folkhälsomyndigheten som ansvarar för smittskyddet i Sverige har inte trappat upp beredskapen.

– Nej, inte utöver att följa utbrottet tillsammans med Socialstyrelsen och den grundberedskap som vi alltid har, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Hur ser den beredskapen ut?

– Vi har ett laboratorium som är igång 24 timmar om dygnet där diagnos kan ställas vid misstänkt smitta och så finns det en tjänsteman som man dygnet runt kan fråga om den här typen av patienter.

Har ni gjort ett worst case scenario?

– Det man ser framför sig som västa scenariot är att en smittad person kommer in i Sverige. Men vi vet av erfarenhet att risken för att en smittad person reser från de drabbade länderna är mycket liten.

Fast för bara några dagar sedan hade Nigeria sitt första dödsfall då en smittad man som anlänt med flyg från Liberia avled på ett sjukhus i Lagos.

– Ja, men det är det enda fallet vi känner till då en ebolasmittad person rest till ett grannland med flyg.

Både i USA och i Storbritannien har man, även om risken också där bedöms som mycket liten, talat om en eventuell spridning till de egna länderna som ett hot. Bör inte Sverige också öka beredskapen?

– Det de talar om är inte någon större spridning utan att enstaka patienter kan komma in. Dessutom har de mycket större reseströmmar till Västafrika från Storbritannien än vad Sverige har.

Relaterat material

Läkare avled i kampen mot ebola

Gränser stängs i Liberia

Ebola-läkare smittad

Nya fall av Ebola i Västafrika

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev