Få hela storyn
Starta din prenumeration
Infektion
Publicerad: 11 December 2014, 10:53
Ingen på vårdcentralen där distriktsläkaren arbetade hade fått information om rutiner vid misstänkt ebolainfektion.
Dagens Medicin har tidigare rapporterat om händelsen där en patient sökte vård för feber och kräkningar efter en resa till Kongo-Kinshasa, se artiklar här intill.
Nu är Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, klar med lex Maria-utredningen. Den bygger till stora delar på vårdcentralens egen händelseanalys och där framgår följande:
■ Informationen om vilka rutiner som gällde vid misstänkt ebolainfektion var inte känd för vare sig distriktsläkaren eller någon annan på den vårdcentral där läkaren arbetade. Anledningen till det var att vårdcentralens nya och tillförordnade verksamhetschef inte fanns med på Smittskydd Stockholms mejllista och därför inte fått de mejl där det framgick vilka rutiner som gällde vid misstänkt ebolainfektion.
■ Vårdcentralen hade inte informerat Smittskydd Stockholm om bytet av verksamhetschef.
■ Det telefonsamtal som läkaren hade med infektionsmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge avslutades innan läkaren hade hunnit diskutera lämpliga skyddsåtgärder och lämpligt transportsätt.
■ Distriktsläkaren hade själv inga misstankar om att patienten hade ebola.
I den ursprungliga lex Maria-anmälan står det dock:
I telefon fattas misstankar om ebolainfektion och man ber dr XX vänta i telefonluren. Dr XX har inte fått kunskap om utsänd information från Smittskydd Stockholm om hantering av misstänkt ebolainfektion och blir stressad, tror att sköterskan från Huddinge sjukhus lagt på luren. Dr XX sänder patient akut till Huddinge sjukhus i taxi .
Vårdcentralen har nu vidtagit en rad åtgärder för att säkra att alla anställda får tillgång till de rutiner som gäller och mejllistorna till Smittskydd Stockholm hålls uppdaterade. Ivo anser att nödvändiga åtgärder därmed finns på plats på vårdcentralen och riktar ingen kritik mot vare sig distriktsläkaren eller verksamhetschefen.