Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Ingen särskild vaccinkallelse till personer i riskgrupper

Publicerad: 22 september 2009, 13:02

Ingen särskild vaccinkallelse till personer i riskgrupper

Foto: Foto: Photos.com

Alla patienter från de utpekade riskgrupperna får inte förtur till influensavaccin. Åtminstone inte inom Landstinget i Uppsala län.


Vaccinet mot den nya influensan, A(H1N1), väntas komma till landstingen i mitten av oktober. Inför massvaccineringen har Socialstyrelsen pekat ut ett antal riskgrupper som ska prioriteras.

Vid sidan av sjukvårdspersonal och gravida rör det sig till exempel om personer med kronisk lungsjukdom eller kronisk hjärt-kärlsjukdom.

Landstinget i Uppsala län kommer inte att gå ut med någon särskild kallelse till personer från riskgrupperna. Enligt chefläkaren Anders Björklind får de som inte håller sig framme själva räkna med att andra som inte har någon förhöjd risk släpps före i kön.

– Det finns en fördel även för dem som tillhör någon riskgrupp att massvaccineringen kommer i gång så snabbt och så tidigt som möjlgt. Ju fortare vi kommer i gång med den, desto fortare minskar cirkulationen av virus i samhället. Det är också gynnsamt för våra riskgrupper, säger han till Sveriges Radio Uppland.

Relaterat material

Socialstyrelsen pekar ut prioriterade riskgrupper

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev