Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ingen svensk oro för HPV-vaccin

Publicerad: 13 juli 2015, 11:54

I Sverige finns det inga inrapporterade fall av CRPS och POTS i samband med vaccinering mot HPV, men efter danska larmrapporter ska nu EU:s läkemedelsverk undersöka sambandet.


Ämnen i artikeln:

LivmoderhalscancerVaccinHpv-vaccin

I Danmark är frågan brännhet. Där har 363 fall av allvarliga biverkningar av vaccinet rapporterats sedan 2009. 50 fall rör POTS och två CRPS, enligt Henrik G Jensen, enhetschef på danska myndigheten Sundhedsstyrelsen.

– Vi är mycket nöjda med att frågan tas upp på europeisk nivå, det är något vi har jobbat för länge, säger han till TT.

Enligt Jensen finns en utbredd otrygghet bland danska flickor och deras föräldrar för att vaccinet ska ge biverkningar.

– Så kan vi inte ha det, det måste vi hantera. Vi tar det på stort allvar.
Han poängterar samtidigt att Sundhedsstyrelsen inte ändrar sina rekommendationer, utan även fortsättningsvis råder alla flickor att vaccinera sig.

I Sverige finns inga fall av de två tillstånden som nu ska undersökas inrapporterade i anslutning till HPV-vaccinering. Och någon anledning till oro efter beslutet från EU:s läkemedelsverk (EMA) ser inte svenska myndigheter.

– Det är en del av deras uppdrag att hela tiden hålla koll på säkerheten, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Systemet fungerar på det här sättet, får man minsta signal om att det kan finnas tänkbara samband, då går vi igång, och vi går igång många gånger där det inte blir något, säger Karl Mikael Kälkner, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Utredningen väntas vara klar i maj nästa år, och innan dess ser varken EMA eller Läkemedelsverket någon anledning att ändra rekommendationerna kring vaccinet, som sedan 2010 erbjuds samtliga flickor i årskurs 5 och 6.

– Det här är ett jätteviktigt vaccin som potentiellt räddar ett par hundra kvinnors liv i Sverige varje år, och skyddar mot en väldigt allvarlig sjukdom som drabbar relativt unga kvinnor. Att på den här typen av ganska svaga signaler ens fundera på att sluta vaccinera skulle vara väldigt egendomligt, säger Anders Tegnell.

Läkemedelsverket pekar på att 72 miljoner flickor och kvinnor vaccinerats i världen och att det endast finns ett hundratal fall där CRPS eller POTS rapporterats som biverkningar.

– Det är heller inte sagt att de här fallen har koppling till vaccin, de här symtomen finns beskrivna även utan vaccinering, säger Karl Mikael Kälkner.
TT: Vad händer om det visar sig att det finns en koppling?

– Då blir nästa steg att titta efter hur stort sambandet är, och sedan väger man nytta och risk mot varandra.

Relaterat material

Biverkningar av HPV-vaccin ska utredas

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev