Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Inkörningsproblem vid utökad coronatestning i Halland

Publicerad: 30 juni 2020, 12:11

Region Halland satsade på sjävtest och analys på annan ort för att inte överbelasta labbet i länen när cornatestningen skulle skalas upp. Än så länge dras man dock med inkörningsproblem.


Ämnen i artikeln:

CoronakrisenRegion Halland

Region Halland valde att ta hjälp av Folkhälsomyndigheten för att genomföra coronatestning i stor skala. Det innebär att alla med symptom ska kunna testa sig, men att de helt enkelt får göra det själva. På tolv platser finns det minibussar där personal delar ut testkit och sedan samlar in proverna. Proverna skickas sedan på analys på ett labb i Linköping.

Att regionen valde det här tillvägagångssättet handlar om analyskapacitet.

– Lösningen som Folkhälsomyndigheten har erbjudit oss, med separata analyser och separat logistik, möjliggör att vi kan säkra analyskapacitet för patienterna, säger Anders Åkvist som är chefläkare i Region Halland.

Han berättar att man i Halland också förhållit sig till påverkan på vården i övrigt. Med en fördubblad befolkning i Halland under sommarmånaderna ansågs det inte möjligt att låta vårdcentralerna genomföra testningen utan alltför stor påverkan på invånarnas möjligheter till god vård i övrigt.

– Vi var inte så långt från taket för vad vårt laboratorium kan hinna med att analysera och insåg att det inte var möjligt att gå den vägen.

Intresset för provtagning bedömdes vara stort och sedan starten den 17 juni har 3 000 personer provtagits.

Men provtagningen har inte varit utan inkörningsproblem. Vissa provtagna personer har fått vänta alltför länge på svar. Dessutom har en tredjedel av proverna inte kunnat bedömas på ett korrekt sätt, utan rapporterats tillbaka som tekniskt fel.

För att förbättra provernas kvalitet ska nu bussarna utrustas med kylning.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenRegion Halland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev