Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Inte kostnadseffektivt att vaccinera pojkar mot HPV

Publicerad: 9 oktober 2009, 08:11

Att inkludera även pojkar i vaccinationsprogrammet mot HPV, är inte kostnadseffektivt. Åtminstone inte i dagsläget i USA, konstaterar forskare bakom en ny studie.


Från och med nästa år ska HPV-vaccin erbjudas alla tolvåriga flickor i Sverige för att förebygga livmoderhalscancer, och det har diskuterats om även pojkar borde få vaccinet. Nu har forskare knutna till Harvard School of Public Health i Boston, USA, studerat om detta skulle vara kostnadseffektivt för amerikanska förhållanden, och publicerar sina resultat i tidskriften British Medical Journal.

De har beräknat kostnaden per kvalitetsjusterat levnadsår, QALY, när bara flickor vaccineras och om både flickor och pojkar skulle vaccineras.
 Forskarna konstaterar att rutinmässig vaccination av 12-åriga flickor hamnar under 50 000 dollar per QALY, vilket anses kostnadseffektivt, jämfört med att bara screena för livmoderhalscancer. Detta om täckningsgraden av vaccinationsprogrammet är 75 procent.

Om pojkar skulle tas med i vaccinationsprogrammet skulle kostnaden hamna på över 100 000 dollar per QALY. Kostnaden föll under detta tröskelvärde bara om vaccinet antogs ge ett starkt och livslångt skydd mot alla HPV-relaterade sjukdomar eller om täckningsgraden blev lägre eller vaccinet billigare.

Forskarna konstaterar att kostnaden för att vaccinera pojkar överskrider den nivå som anses kostnadseffektiv, men påpekar att ny information kan tillkomma som ändrar förutsättningarna. Nya utvärderingar kommer därför att behövas.

Läs studiens abstract:

British Medical Journal, publicerad online den 8 oktober 2009 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev