Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Interleukin ger gåtfull sjukdom

Publicerad: 15 januari 2008, 13:12

Förhöjda nivåer av det inflammatoriska ämnet interleukin 17-A spelar en viktig roll i uppkomsten av sjukdomen Langerhans cellhistiocytos. Det visar nu forskare vid Karolinska institutet i Solna tillsammans med europeiska kollegor.


Vid Langerhans cellhistiocytos, LCH, eller histiocytos X, uppkommer härdar av inflammatoriska celler i skelett, lever, lungor eller hjärna. Sjukdomen drabbar ett tiotal svenska barn om året och kan vara livshotande.

Bakgrunden till sjukdomen har tidigare till stor del varit okänd.

- Tidigare har vi inte ens vetat om detta är en slags malignitet, eller om det är en inflammatorisk sjukdom, säger Jan-Inge Henter, professor vid Karolinska institutet och Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Tillsammans med kollegor i Frankrike, Italien och Holland visar han nu att det finns en tydlig koppling mellan sjukdomen och förhöjda nivåer av interleukin 17-A. Denna interleukin är även inblandad i inflammatoriska sjukdomar som multipel skleros, reumatoid artrit och Crohns sjukdom. Resultaten kan även bidra till en ökad förståelse av dessa sjukdomar, anser forskarna.

De har också upptäckt att interleukin 17-A bidrar till ett slags cellfusion som inträffar vid LCH, och att de dendritiska celler som ansamlas kan producera signalmolekylen.

Grundorsaken till sjukdomen återstår fortfarande att finna, för än kan forskarna inte förklara varför interleukin 17-A överproduceras.

- Men vi förstår nu plötsligt i vilken riktning vi ska söka gåtans svar. Vi kommer nu att studera vad som triggar produktionen, vi har länge funderat om det ligger någon mikroorganism bakom, säger Jan-Inge Henter.

Nature Medicine 2008; 14: 81-87.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev