fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Internutredning: Äldre prioriterades inte bort

Publicerad: 15 juli 2020, 12:01

Capios egen internutredning visar att man inte har gett instruktioner om att alla patienter på särskilda boenden med covid-19 ska ges palliativ vård.

Foto: Thinkstock

Capio har inte utfärdat generella riktlinjer om palliativ vård av covid19-patienter på äldreboenden i Stockholm. Det slår bolaget fast i en internutredning efter uppgifter i media om att äldre automatiskt skulle ha getts palliativ vård.

Ämnen i artikeln:

Capio ABRegion StockholmCoronakrisen

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Capio, som står för läkarinsatser vid 190 äldreboenden i Stockholms län, påstods ha utfärdat generella instruktioner om palliativ vård för boenden som diagnostiserats med covid-19. Den nu genomförda granskningen visar att detta inte stämmer, enligt Capio själv.

En annan slutsats är att bolagets instruktioner för vård på äldreboenden inte strider mot riktlinjerna från Region Stockholm och Socialstyrelsen, medicinsk beprövad erfarenhet eller ett etiskt förhållningssätt. I ett pressmeddelande skriver Capio att ”inga systematiska brister har framkommit i utredningen avseende följsamhet till rutiner vid äldreboenden där Capio har ansvar för läkarinsatser”.

Samtidigt pekar granskningen på svårigheter med att hantera en så kallad ”ny” sjukdom. Covid-19 har inneburit ett stort flöde av information, ändrade rutiner och riktlinjer samtidigt som sjukfrånvaron på boendena under en period var högre än normalt, skriver Capio.

Bolaget har också identifierat möjligheter för ett fortsatt förbättringsarbete, bland annat avseende användande av digitala kanaler, kontakter med närstående och förbättrad dokumentation.

Utredningen har gjorts med stöd av experter från Region Stockholm och Socialstyrelsen, skriver bolaget.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, presenterade i förra veckan en rapport som visade att ett fåtal regioner inledningsvis genomförde generella bedömningar om att äldre inte skulle vårdas på sjukhus, även om de hade behov av sjukhusvård. Myndigheten konstaterade dock att i takt med att iva-kapacitet byggdes ut och att kunskapen om pandemin ökade har dessa strikta prioriteringar övergetts. I flera fall har de aldrig ens använts, enligt Ivos rapport.

Relaterat material

Ivo-analys av iva-prioriteringar klar efter sommaren

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev