Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Irritation över vaccinfördröjning i EU

Publicerad: 25 januari 2021, 12:00

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ringde under måndagsmorgonen upp Astra Zenecas vd för att trycka på om vaccinleveranserna.

Foto: Johanna Geron AP/TT

EU-kommissionen hötter med näven åt Astra Zeneca efter beskedet om att kommande vaccinleveranser blir mindre än utlovat.


Ämnen i artikeln:

Covidvaccin

Hälsokommissionären Stella Kyriakides skickade brev till läkemedelsjätten i söndags. Och på måndagsmorgonen ringde kommissionsordförande Ursula von der Leyen upp Astra Zenecas vd för att trycka på.

Hon gjorde klart att hon förväntar sig att Astra Zeneca levererar. Vi förväntar oss att bolaget hittar en lösning, säger von der Leyens presstalesman Eric Mamer på en pressbriefing i Bryssel.

Situationen ska även diskuteras vid ett extra styrgruppsmöte med representanter för kommissionen och EU-länderna under måndagseftermiddagen.

Astra Zeneca meddelade i fredags att vaccinleveranserna till EU inledningsvis kommer att vara lägre än planerat på grund av ”reducerad förmåga” vid en av företagets fabriker.

Beskedet har väckt skarp irritation runt om i EU, med hot om att ta bolaget till domstol för kontraktsbrott och med krav på tydligare besked om vad som egentligen har hänt.

Ilskan beror inte minst på att EU, enligt uppgifter till nyhetssajten Politico Europe, redan betalat ut över 100 miljoner euro till Astra Zeneca för att garantera att produktionen kan komma i gång.

”Som Bryssel ser det finns inte så många alternativ: Antingen har förskottsproduktionen aldrig skett eller så har vaccin tillverkats men sålts till någon annan som kanske betalat mer”, skriver Politico Europe.

EU-kommissionen har för medlemsländernas räkning förhandsbeställt 400 miljoner doser coronavaccin från Astra Zeneca. Företagets vaccin används redan i bland annat Storbritannien och väntas få klartecken av EU:s läkemedelsmyndighet EMA på fredag.

Wiktor Nummelin/TT

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covidvaccin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev