Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Italienska dödsfall i covid-19 kan vara rejält underskattade

Publicerad: 22 maj 2020, 07:40

Officiellt har nära 28 000 personer i Italien hittills kopplats till covid-19. Genrebild.

Foto: Getty Images

Antalet som avlidit i sviterna av det nya cororonaviruset i Italien kan vara nästan 19 000 fler än den officiella dödssiffran på 32 000, varnar en myndighet i landet.


Det är socialförsäkringsmyndigheten Istituto Nazionale della Previdenza Sociale (INPS) som säger att landets officiella siffra för coronarelaterade dödsfall inte är tillförlitlig.

En studie från myndigheten visar att 156 429 dödsfall registrerades i Italien i mars och april, vilket är 46 909 fler än det genomsnittliga antalet dödsfall under de månaderna 2015–2019.

Samtidigt registrerades endast 27 938 dödsfall i landet av personer som insjuknat i covid-19 under perioden. Det finns alltså en överdödlighet på 18 971 dödsfall, som INPS misstänker kan vara kopplade till pandemin, speciellt eftersom lejonparten av dem inträffade i de norra delarna av landet där utbrottet pågick som värst.

”Med tanke på att antalet döda är ganska stabilt i de här tiderna kan vi – med nödvändig vaksamhet – tillskriva en stor andel av de här dödstalen under de här senaste två månaderna till epidemin”, uppger INPS.

En del av dödsfallen kan också ha en mer indirekt koppling till pandemin, då personer med andra sjukdomar kan ha haft svårt att få vård när sjukhusen överbelastades av covid-19-patienter.

Relaterat material

Epidemins påverkan på cancerpatienter ska analyseras

Lägre andel smitta bland äldre i Sverige

Folkhälsomyndigheten ska ta fram vaccinstrategi

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev