torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ivermektin floppar som covidläkemedel

Publicerad: 5 april 2022, 13:20

En illustration av sars-cov-2 som orsakar covid-19. Foto: Gettyimages

Tidig behandling med parasitläkemedlet ivermektin hjälper inte sjuka patienter med risk för svår covid-19, enligt en ny och stor studie.

Ämnen i artikeln:

Medicinska nyheterEMANew England Journal of MedicineLäkemedelCovid-19Diabetes typ 1Astma

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Fynden publiceras i den ansedda tidskriften New England Journal of Medicine. Bakom resultaten står bland andra forskare från Kanada och USA. 

Om läkemedlet i fråga skyddar mot sars-cov-2 är minst sagt omdebatterat. Det föreslås att ivermektin kan användas för att förebygga och behandla sådana infektioner, och nationella myndigheter i både Tjeckien och i Slovakien har gett läkemedlet grönt ljus mot covid-19. 

Läs också: Ny behandling testas vid psykiska symtom efter covid 

Förra våren valde europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att inte rekommendera behandlingen i sådana sammanhang. Och nu kommer alltså nya resultat från en stor och randomiserad studie som kan bli spiken i kistan för ivermektin som ett möjligt covidläkemedel. 

Här deltog fler än 3 500 vuxna med bekräftad sars-cov-2. Patienter som uppvisade symtom på infektionen i upp till sju dagar och som hade minst en riskfaktor för sjukdomsprogression lottades till att få ivermektin eller placebo. Behandlingen pågick under tre dagar. 

Ingen klinisk förbättring sågs bland dem som fick läkemedlet. Det kombinerade primära effektmåttet var sjukhusinläggning till följd av covid-19 eller besök på akutmottagning till följd av förvärrad covid-19 inom 28 dagar från randomiseringstillfället. Sådana händelser inträffade för 14,7 procent som fick ivermektin medan siffran hamnade på 16,3 procent inom placebogruppen. Skillnaden var långt ifrån statistiskt säkerställd. 

Fler än 60 randomiserade studier är registrerade där ivermektin utvärderas som potentiell behandling mot covid-19, och resultaten är blandade och ger en tvetydig bild. De flesta studier är dock små och flera publiceringar har dragits tillbaka eftersom det funnits tveksamheter gällande trovärdigheten, skriver forskarna bakom den nya studien. 

Forskarna lyfter att det finns ett stort allmänintresse för ivermektin som behandling mot covid-19. De misstänker att kritiker kommer hävda att doseringsregimen inom studien var otillräcklig, skriver de och understryker att läkemedelsdosen var relativt hög jämfört med vad som använts i tidigare forskningssammanhang. Doseringsregimen för ivermektin låg på 400 mikrogram per kilo kroppsvikt. 

Rekryteringen till studien startade i juni förra året. Patienterna var 49 år i median och kom från tolv öppenvårdskliniker i Brasilien. Några av riskfaktorerna för sjukdomsprogression var astma, diabetes och kronisk njursjukdom. 

Läs mer i abstract:

Gilmar Reis med flera. Effect of Early Treatment with Ivermectin among Patients with Covid-19. New England Journal of Medicine, publicerad online den 4 april 2022. DOI: 10.1056/NEJMoa2115869 

Läs också: Parasitläkemedel lovande mot malaria

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev