Infektion
”Jag har aldrig mött så komplexa patienter”
Publicerad: 8 september 2020, 11:00
Årets fysioterapeut Monika Fagevik Olsén, adjungerad professor vid Göteborgs universitet och universitetssjukhusöversjukgymnast vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Årets fysioterapeut Monika Fagevik Olsén får utmärkelsen för sitt arbete med en plattform som samlar kunskap om covid-19.
Ämnen i artikeln:
Det nya coronavirusetFysioterapeuternaSahlgrenska universitetssjukhusetKarolinska institutet– Alla var vi lika tagna på sängen, och istället för att alla ska behöva göra allting så delar vi med oss. Det har varit ett fantastiskt samarbete där kollegor på sjukhus, i primärvård och kommun har delat med sig av material som har kunnat användas av andra, säger Monika Fagevik Olsén.
Under våren höll hon en kurs i avancerad andningsvård för fysioterapeuter. Det föll sig naturligt att ta med den kunskap som fanns om hur patienter som haft covid-19 skulle behandlas. Men osäkerheten var stor kring den nya sjukdomen.
– De symtom som har mött oss har varit andra symtom än vad vi har mött tidigare, och i en annorlunda kombination. Jag har aldrig mött så komplexa patienter som jag har mött på kliniken under våren, säger Monika Fagevik Olsén.
Tillsammans med Malin Nygren Bonnier, sektionschef för sektionen för fysioterapi vid Karolinska institutet, KI, och Anna Svensson-Raskh, doktorand på KI, tog Monika Fagevik Olsén initiativ till Nationella plattformen för fysioterapeuter om covid-19.
– Det är en kunskapsbas där vi samlar information kring sjukdomen och fysioterapeutiska insatser, för att inte alla ska behöva uppfinna hjulet, berättar hon.
På plattformen finns träningsprogram, internationella riktlinjer och vetenskapliga artiklar. Men också bilder och instruktionsmaterial som fysioterapeuter ute i landet har bidragit med.
Varje måndag under våren hölls också webbinarier där metoder för vård av covidpatienter diskuterades. För covid-19 innebär nya utmaningar för fysioterapeuterna.
– Vi har fått tänka tillsammans och gå ned och fördjupa oss i alveolerna – vad är det egentligen som händer vid ett virusangrepp, vad kan vi som fysioterapeuter påverka av alla processer i sjukdomen. Vi har behövt vidga vyerna och tänka tillsammans för det här var inte så enkelt att förstå sig på, säger Monika Fagevik Olsén.
Hon har en forskningstjänst på halvtid, men arbetar även kliniskt. Under våren lade hon flera uppdrag åt sidan för att fokusera på att arbeta med covidpatienter.
I dag är inte trycket på verksamheten lika högt. Men fortfarande behöver många rehabilitering efter covid-19. Olika typer av problem med andningen är vanligt.
– En del har fortsatt svårt att syresätta sig. Vissa har fått så mycket fibrosvävnad att det har blivit omfattande skador, andra har kvarvarande hosta. Ingen patient har varit den andra lik, beskriver Monika Fagevik Olsén symtomen.
För att träna upp andningsmuskulaturens styrka används hjälpmedel som begränsar både in- och utandningsflödet, eller andningsflödet i ena riktningen. Monika Fagevik Olsén brukar hålla kurser för att lära ut andningsvård till fysioterapeuter, men under våren var det svårt att hinna med. I juni hölls därför en webbkurs för 200 fysioterapeuter, som fick se filmer, träna hemma med andningshjälpmedel och delta i ett digitalt seminarium. Om två veckor får ytterligare 140 gå kursen på distans.
Förutom andningsbesvär kan covid-19 även ge nedsatt muskelstyrka eller problem med balansen.
– Den påverkar så många olika system – andning, mag-tarmkanalen och kognitionen, patienterna får stora funktionsnedsättningar. Patienter som har legat länge på iva är en vardag för många av oss, men de här patienterna var tröttare, mer kognitivt påverkade, säger Monika Fagevik Olsén.
Plattformen för kunskap om covid-19 är ett samarbete mellan universitet, universitetssjukhus och professions- och fackförbundet Fysioterapeuterna, där Monika Fagevik Olsén sitter i styrelsen för Sektionen för andning och cirkulation.
Hon har disputerat på andningsvård och faktum är att hon redan en gång tidigare tilldelats utmärkelsen Årets fysioterapeut – 2011, då motiveringen gällde hennes arbete både nationellt och internationellt med andningsvård inom fysioterapin.
– Att bli nominerad är en ära, att få utmärkelsen är stort och att få den två gånger är overkligt, säger hon.
Motiveringen denna gång gäller inte enbart plattformen, utan även Monika Fagevik Olséns arbete med att stärka fysioterapeuters karriärvägar.
– Jag har jobbat och lobbat för att vi ska ha samma karriärutveckling som läkare, säger hon.
I dag, tisdag, är det Fysioterapins dag och under en ceremoni på Sahlgrenska universitetssjukhuset fick Monika Fagevik Olsén ta emot diplom, blommor och en prissumma på 25 000 kronor tillsammans med utmärkelsen Årets fysioterapeut, som delas ut av Fysioterapeuterna.
Årets fysioterapeut
Namn: Monika Fagevik Olsén
Ålder: 56 år
Bor: Göteborg
Familj: Man och två vuxna söner
Arbete: Adjungerad professor vid Göteborgs universitet, universitetssjukhusöversjukgymnast vid Sahlgrenska universitetssjukhuset
Fritid: Tränar, sjunger i kör och syr
Sedan lästa bok: Magnus Härenstams Morsning och goodbye