Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Jämställdhet betonas i kampen mot hiv och aids

Publicerad: 1 december 2008, 15:08

Jämställdhet betonas i kampen mot hiv och aids

Sverige skärper policyn för sitt internationella hiv- och aidsarbete. Nu sätts större fokus på respekt för jämställdhet och mänskliga rättigheter.


I dag, den 1 december, uppmärksammas internationella aidsdagen över hela världen. Samtidigt presenterar biståndsminister Gunilla Carlsson (m) en ny policy för Sveriges internationella hiv- och aidsarbete.

Det nya dokumentet sätter större fokus på frågor som rör jämställdhet och mänskliga rättigheter. Regeringen pekar bland annat på att kvinnor måste få makt att bestämma över sina kroppar, sin sexualitet och sin reproduktion för att spridningen ska kunna stoppas.

Dessutom betonar det att hiv- och aidsspridningen ser ut på olika sätt i olika delar av världen.

– Att känna till sin epidemi är centralt för att framgångsrikt kunna bromsa spridningen av hiv. Att anpassa insatserna till det lokala sammanhanget ska därför vara utgångspunkten för det svenska agerandet, säger Gunilla Carlsson i ett uttalande.

Kampen mot hiv och aids får allt större utrymme i den svenska biståndspolitiken. Under de senaste fem åren har anslagen mer än tredubblats. 2007 satsades sammanlagt 1,5 miljarder kronor på olika insatser.

Läs mer:

Policy för Sveriges internationella hiv- och aidsarbete

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev