tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Janssen-vaccin godkänt i EU

Publicerad: 11 mars 2021, 13:43

Företaget Janssen får godkänt av läkemedelsmyndigheten EMA som fjärde covid-19-vaccin i EU. Men problem i produktionen uppges göra att företaget inte kan hålla vad det lovat.

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinI korthet

T

TT


På agendan för dagens extrainsatta möte hos EU:s läkemedelsmyndighet EMA fanns bara en fråga: går det att slutföra granskningen av covid-19-vaccinet Janssen?

Svaret blev ja.

”Med hjälp av det här senaste positiva utlåtandet får myndigheter runt om i EU ett annat alternativ för att bekämpa pandemin och skydda medborgarnas liv och hälsa”, säger EMA-chefen Emer Cooke i ett pressmeddelande.

Nu väntar nya miljoner av vaccindoser på att rullas ut till EU-länderna. EU-kommissionen har redan förhandsbeställt 200 miljoner doser och skaffat sig en option på ytterligare 200 miljoner.

Hur mycket som kan levereras när är dock oklart. Uppgifter till nyhetsbyrån Reuters i tisdags gjorde gällande att produktionsproblem gör det osäkert om det går att leverera de 55 miljoner doser till EU som bolaget utlovat under det första halvåret.

I ett uttalande från amerikanska Johnson & Johnson, som äger Janssen, som utvecklat vaccinet, talas enbart om totalsiffran.

”I enlighet med vår uppgörelse räknar vi med att börja leverera på vårt åtagande om 200 miljoner doser till EU”, sade Johnson & Johnson i tisdags, enligt Reuters.

Wiktor Nummelin/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev