Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Janssens endosvaccin gav 66 procent skydd

Publicerad: 29 januari 2021, 15:37

Läkemedelsföretaget Janssen rapporterar i dag fas 3-resultat för bolagets coronavaccin, vilket utmärker sig genom att det bara ges en gång. UPPDATERAD.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Covidvaccin

Bland de nästan 44 000 deltagare som ingick i studierna gav vaccinet ett skydd på sammantaget 66 procent mot att drabbas av måttlig eller svår covid-19 från fyra veckor efter att dosen gavs, jämfört med placebo. 

Jämförelser med resultat av andra covidvacciner, som ges två gånger, kan dock försvåras av att effektmåttet i den nu aktuella studien av allt att döma var lite annorlunda än i de övriga studierna. I Janssens studie undersökte alltså forskarna skydd mot ”måttlig och svår” covid-19, medan man i fas 3-studierna för Pfizers, Modernas och Astra Zenecas vaccin undersökt skydd mot ”symtomatisk” covid-19. 

Exakt hur denna skillnad påverkar jämförelser mellan vaccinstudierna kunde man på Janssens svenska dotterbolag inte uttala sig om när Dagens Medicin ställde frågan under fredag eftermiddag den 29 januari. 

Tidigare har vaccinstudier från Pfizer och Moderna visat skyddseffekt kring 95 procent.

På Janssen framhåller man att det generellt är svårt att jämföra olika företags vaccinstudier rakt av då de är utförda i olika länder vid olika tidpunkter. På Janssen menar man att det också är svårt att jämföra engångsdos och tvågångsdoser men att engångsdos ”givetvis” har fördelar. 

Informationschefen Johan Dahlin skriver till Dagens Medicin: ”Janssens studie genomfördes i läget då virusmutationerna ökade. Till exempel var 95 procent av covid-19-casen i Sydafrika den så kallade sydafrikanska mutationen.”

Av det pressmeddelande som Janssen i dag skickade ut framgår vidare att bolagets vaccin gav 85 procents skydd mot svår covid-19 och att inga patienter ska ha dött av covid-19 i vaccingruppen. På biverkningssidan beskrivs det vara ”vältolererat”.

Janssens coronavaccin, som likt Astra Zenecas coronavaccin bygger på en adenovirusbaserad vektor, är under utredning för ett EU-godkännande på den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. 

Bolaget framhåller även att vaccinet är ”kompatibelt” med vanliga distributionskedjor. Det kan försvaras i minus 20 grader celsius i tre år och i kylskåp i upp till tre månader. 

Texten är uppdaterad med ytterligare kommentarer från Janssen. 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19Covidvaccin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev