Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Janssens vaccin kommer tidigare än väntat

Publicerad: 13 april 2021, 05:06

Leveransen av Janssens vaccin, som bara ges i en dos, sker två veckor tidigare än planerat. Dock med färre doser än man räknat med.

Foto: Mark Lennihan/TT

Redan till helgen beräknas Janssens covid-vaccin nå Sverige. Det uppger vaccinsamordnaren Richard Bergström för Göteborgs-Posten. (1 kommentar)


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinJanssen

– Det vi fått besked om nu är att transporterna till Sverige från fabriken i Belgien sker på fredag. Det betyder att de lär vara på plats i helgen, därefter kan de levereras ut till regionerna, säger han till tidningen.

Leveransen av vaccinet, som bara ges i en dos, sker därmed två veckor tidigare än planerat. Dock med färre doser än man räknat med. I stället för 229 000 landar 67 000 doser i Sverige i april. Det innebär ett tapp på 162 000 doser.

– I maj blir det påfyllning med 295 000 doser och före juni månads utgång med ytterligare 888 000 doser, vilket totalt blir drygt 1,2 miljoner doser från Janssen före halvårsskiftet – om allt går som det ska, säger Richard Bergström till GP.

Även Danmark ser ut att få en tidigarelagd leverans. Där beräknas vaccinet ankomma redan på onsdag, trots att landet räknat med att få det först nästa vecka, enligt Danmarks TV2.

Belgiska Janssen ägs av amerikanska läkemedelsbolaget Johnson & Johnson.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-04-14

Vad gör vi nu när Janssens vektorvaccin liksom AstraZenecas vektorvaccin synes ge vad som närmast kan beskrivas som DIC (Disseminerad Vasal Coagulation)?

Ska Janssens vaccin bara ges till de över 65 eller tas båda bort från vaccinprogrammet?

Björn Hammarskjöld

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinJanssen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev