Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Jätteutbrott av magsjuka förbryllar smittskyddsläkare

Publicerad: 24 mars 2009, 15:08

Jätteutbrott av magsjuka förbryllar smittskyddsläkare

Mer än 650 personer har blivit magsjuka efter att ha ätit mat från en pizzeria i Jönköping. "Ett mysterium", enligt en lokal smittskyddsläkare. (Ny version 16.08)


Det första fallet av magsjuka blev känt tidigt i förra veckan. Sedan dess har anmälningarna strömmat in till miljökontoret i Jönköping. På eftermiddagen i dag, tisdag, hade minst 650 personer blivit sjuka, enligt kommunens hemsida.

Gemensamt för de drabbade är att de har ätit på samma pizzeria. Proverna som har tagits tyder inte på att det fanns några bakterier i maten. Däremot har flera av de drabbade burit på calicivirus, som orsakar vinterkräksjuka.

Två anställda på pizzerian bar också på viruset, men de har inte varit sjuka själva. Därför är det fortfarande oklart hur smittan har kunnat spridas till så många.

– Det här är ett enda stort mysterium, säger Per-Erik Åbom, smittskyddsläkare vid Landstinget i Jönköpings län, till nyhetssajten Jnytt.se.

Pizzerian där de magsjuka har ätit stängdes i torsdags, men kommer att öppnas igen på fredag. Enligt kommunen finns inga tecken på att personalen har gjort något fel.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev