torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Jordbruksverket censurerade smittläkare

Publicerad: 28 februari 2017, 06:48

Foto: Thinkstock

Jordbruksverket vill ogärna peka ut svensk kyckling som orsak till det pågående utbrottet av campylobacter. I ett försök att dölja smittkällan har myndigheten till och med censurerat den smittskyddsläkare som är högst ansvarig för svenskt smittskydd.

Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenRegion UppsalaLandstinget VästernorrlandRegion Jönköpings län

På kort tid har tusentals svenskar blivit så svårt sjuka av campylobacter att de tvingats söka sjukvård. Förra året registrerades knappt 6 900 fall och kurvan fortsätter att peka uppåt.

TT har varit i kontakt med nästan samtliga smittskyddsläkare i landet och de bedömer utbrottet som allvarligt.

- Vi har ett omfattande och långdraget utbrott av en allmänfarlig sjukdom. Campylobacter-infektion ska absolut tas på allvar. De smittade riskerar att bli rejält sjuka och drabbas av komplikationer, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Landstinget i Västernorrland.

Bland smittskyddsläkarna råder det inga tvivel om smittkällan: färsk svensk kyckling.

- Vi har en tydlig koppling till kycklingkött. Samma typ av campylobacter finns hos patienter och på kycklingen, säger Peter Iveroth, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

Konsumtionen av färsk kyckling har ökat, samtidigt som rutinerna i produktionsleden har förändrats.

- Något har hänt som förändrat produktionsförhållandena, så att risken för att infekterad kyckling når konsumenterna har ökat, säger Helena Palmgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Men trots att smittkällan är känd har vare sig Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket, Livsmedelsverket eller Statens veterinärmedicinska anstalt vidtagit några speciella åtgärder, mer än att uppmana till god hygien i köket. I stället hoppas man att branschen ska lösa problemen, något smittskyddsläkarna känner en tilltagande frustration över.

- Vi har inga andra smittsamma tarmsjukdomar där vi accepterar att över 5 000 personer smittas i Sverige av en känd smittkälla utan att vi gör något åt det, säger Peter Iveroth.

Att peka ut svensk kyckling är dock känsligt. Framför allt för Jordbruksverket. Det framgår tydligt av mejlväxlingen mellan Jordbruksverket och Folkhälsomyndigheten inför det gemensamma pressmeddelande som gick ut den 10 februari.

I stället för att lyfta fram smittkällan vill Jordbruksverket betona konsumenternas ansvar, att ha en god hand- och kökshygien. För som myndigheten skriver i ett mejl: ”Vi vill inte att människor blir skräckslagna och slutar äta svensk kyckling. Särskilt inte med bakgrund av livsmedelsstrategin som presenterades igår.”

I utkastet till pressmeddelandet censurerade Jordbruksverket till och med ett uttalande av statsepidemiologen, smittskyddsläkaren Anders Tegnell, vid Folkhälsomyndigheten. Jordbruksverket skriver:

”I dokumentet finns även en kommentar som gäller Anders Tegnells citat. Ingrid Eilertz (avdelningschef på Jordbruksverket, red. anm.) har synpunkter och vill ta bort 'allt talar för att det är färsk svensk kyckling'.”

När TT kontaktar Ingrid Eilertz ber hon att få ta del av mejlkonversationen, vilket hon får, men gör sig sedan oanträffbar.

Frågan varför Jordbruksverket censurerade ett uttalande från statsepidemiologen vid en annan myndighet i dennes kommunikation med allmänheten lämnas därmed obesvarad.

JOHAN NILSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev