Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Kamp mot klockan för att bli först med vaccin

Publicerad: 6 augusti 2020, 10:12

Kapplöpningen för att hitta ett vaccin mot covid-19 kan jämföras med kapplöpningen till rymden. Men samtidigt som det handlar om något som kan rädda liv kan kampen om att komma först få farliga konsekvenser.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelDet nya coronaviruset

Att få fram ett vaccin mot covid-19 står högt på dagordningen i hela världen. Och medan vaccinföretagen kämpar med olika studier så används vaccin också som ett politiskt slagträ både nationellt och internationellt.

I USA står president Donald Trumps regering bakom "Operation Warp Speed", där målet till en början var att ha ett vaccin klart till oktober. Tidsplanen har sedan dess förskjutits något och Trump hävdar nu att det ska finnas flera hundra miljoner doser tillgängliga i slutet av året.

I Ryssland förbereds samtidigt massvaccinering, vilket planeras att starta redan i oktober. Även Kina tros ligga långt fram i utvecklingen och båda länderna har kritiserats för att inte vara tillräckligt säkra i sitt testande.

– Vaccin är en helt ny produkt som används i en global maktkamp, säger Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet.

Ett färdigt vaccin innebär en prestigevinst på ett nationellt plan, som kan gynna regeringar och regimer, men också i den globala geopolitiken, menar Magnusson.

– För kineserna som gärna vill visa sig på styva linan gentemot USA står det här väldigt högt på agendan.

Magnusson pekar även på det finns mer enighet i Kina, till skillnad från i USA där politiken är ganska splittrad.

– Kommer kineserna få ut ett vaccin före USA, och kanske även Putin och ryssarna, kommer det att innebära kredd i den geopolitiska balansen.

Ett lands globala status kan också höjas om det hjälper till att sprida vaccinet och visar god vilja mot andra länder.

– Det man misstänker med USA är att de i första hand kommer att göda sina stora läkemedelsföretag. Kan då exempelvis Kina visa att man är villig att skänka vaccin till Afrika stärker det bilden ytterligare av att Kina är stort och snällt.

Magnusson jämför vaccinkapplöpningen med kapplöpningen om att vara först i rymden och till månen.

– På 1950-talet sågs Rysslands Sputnik som en jättestor prestigegrej. Jag tror definitivt att ett vaccin skulle ge minst lika stor prestige för ett land som att få ut en människa i rymden.

I bland annat USA har läkemedelsföretag fått stå emot stora politiska påtryckningar om att få ett vaccin klart.

– I slutändan är det läkemedelsföretagen som får stå till svars om något blir fel, så de är väldigt försiktiga, säger Farshid Jalalvand, forskare inom klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet.

Han menar att läkemedelsverken i EU och USA är så pass bra att när väl ett vaccin kommer ut på marknaden så kommer det att vara säkert. Men det finns länder där systemen riskerar att inte fungera lika bra under påtryckningar, säger han.

– Jag hade varit mer försiktig med ett vaccin som kommer från en miljö där myndigheter inte kan stå emot påtryckningar på samma sätt som här.

Vaccinet som har tagits fram i Ryssland ska enligt officiella uppgifter bara ha testats på 76 personer.

– Det är klart att det finns risker med att politiker går ut och lovar vaccin. Det kanske inte gäller demokratier i lika stor utsträckning som i länder där politiker kan köra över vissa regulatoriska myndigheter, säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet.

Han menar att vaccinforskningen egentligen inte skiljer sig så mycket åt i olika länder utan skillnaden ligger i att politiker lägger sig i och har åsikter.

– Politiker kan tycka att det ska vara klart vid en viss tidpunkt. Men vill man ha ett säkert vaccin så får det ta tid. Och då måste man ha i åtanke att det redan har gått otroligt fort, säger Sällberg.

Relaterat material

Sverige har avstått medverkan i WHO Solidarity Trial

Richard Bergström: Fler vaccinavtal på gång

Hårdare prioriteringar i Sverige om virusmedicin

TROY ENEKVIST/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev