Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Kampen mot ebola mot slutfas

Publicerad: 30 januari 2015, 06:54

Färre än 100 fall av ebola inrapporterades i Västafrika under den gångna veckan, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).


Kampen mot epidemin är inte över, men går nu in i en slutfas.

– Antalet fall minskar varje vecka och når noll på många platser. . .men vi ser fortfarande att det sporadiskt blossar upp och vi hittar fortfarande okända fall som inte finns på våra kontaktlistor, säger FN:s ebolasamordnare David Nabarro till nyhetsbyrån AFP.

– Det betyder att epidemin ännu inte är under kontroll.

Men FN meddelar att man nu byter fokus i de hårdast drabbade länderna Guinea, Liberia och Sierra Leone. Insatsen har gått in i en andra fas, där fokus skiftar ”från att bromsa in överföringen till att sätta stopp för epidemin”, skriver WHO i ett uttalande.

Därför handlar arbetet nu mindre om att akut bygga upp vårdsystem, och mer om att se till att de som finns används effektivt.

Ebolautbrottet, det hittills värsta världen sett, har lett till nästan 9 000 dödsoffer sedan december 2013 varav nästan alla i Liberia, Guinea och Sierra Leone. I alla tre länderna har myndigheterna dock sett tecken på att viruset är på tillbakagång, med allt färre nya smittofall.

Liberia, som tidigare var det hårdast drabbade landet, hoppas se antalet nya fall falla till noll i slutet av nästa månad.

I helgen möts afrikanska ledare för att diskutera den ekonomiska återhämtningen i de drabbade länderna, inklusive upprättandet av en ”solidaritetsfond” och en gemensam afrikansk smittskyddsmyndighet.

Hjälporganisationen Oxfam har efterlyst en ”massiv” ekonomisk plan för att hjälpa eboladrabbade länder.

”Det är tydligt att Afrikas nuvarande struktur för att tidigt upptäcka, hantera och kontrollera smittor är helt otillräcklig”, skriver Oxfam.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev