Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Kan bli karantän för anhöriga

Publicerad: 1 september 2020, 11:10

Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Om smittspridningen ökar igen kan restriktionerna komma att skärpas väsentligt, uppger Folkhälsomyndigheten. Det kan bli tal om både munskydd och att sätta anhöriga till smittade i karantän.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetCoronakrisen

På en presskonferens berättade socialminister Lena Hallengren (S) att regeringen och myndigheterna har ett långsiktigt perspektiv i arbetet med pandemin, ett perspektiv alla bör ha, menar hon.

Folkhälsomyndigheten har tidigare presenterat tre scenarier för smittspridningen, där ett handlar om en avtagande spridning, medan två scenarier handlar om ökande spridning.

– Ett fokusområde som Folkhälsomyndigheten lyfter är att stärka förmågan att hantera lokala utbrott, säger Hallengren.

Råden till allmänheten kommer till hösten på det stora hela att kvarstå, men det kan även tillkomma lokala råd och begränsningar av allmänna sammankomster, säger Lena Hallengren. Det kan även komma restriktioner för personer som bor med smittade personer.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att det finns all anledning att hålla fast vid grundbultarna i strategin, eftersom smittan ökar i många länder i Europa. Fortsatt är själva stommen i bekämpningen i pandemin de tre huvudpelarna: tvätta händerna, stanna hemma om du är sjuk, och håll avstånd till andra, säger han.

Men det är viktigt med regionala och lokala strukturer på plats för eventuella lokala utbrott, säger Johan Carlson. Man ska även underlätta arbetet med att kartlägga var smittspridningen sker i landet för att kunna följa den i realtid.

– De rekommendationer som vi ger är de lägsta möjliga för hela landet, säger Johan Carlson.

Man ser även över arbetet med att ha restriktioner för personer som bor med smittade, exempelvis att vuxna som bor tillsammans med en smittad person arbetar hemma.

Johan Carlson säger att man kan skärpa restriktionerna lokalt om det skulle behövas vid ett utbrott. Exempelvis att begränsa allmänna sammankomster i ett särskilt geografiskt område. Även munskydd kan ha ett värde ”under en övergångstid” vid sådana händelser, säger Carlson.

TT: Gällande de lokala och regionala råden: hur ska det gå till och vem fattar beslutet?
– Vi räknar med att de regionala smittskydden i samråd med Folkhälsomyndigheten ska identifiera de situationer som kan uppstå. Har vi ett kraftigt utbrott finns det en stor verktygslåda för att hantera det. Karantän ingår i smittskyddslagen, men då pratar vi om stora utbrott som måste hanteras. Det finns annat att göra, exempelvis att sänka tröskeln i ordningslagen. Där hör också möjligtvis munskydd hemma i den regionala nivån, säger Johan Carlson.

TT: Vad händer om en enskild inte följer sådana eventuella lokala råd?
– En del är ju mer råd, andra kan gälla enligt smittskyddslagens bestämmelser, då finns det ju straffbelagt. Men vi vill samla de regionala och lokala råden hos myndigheten, så det är klart och tydligt vad som gäller just där för alla invånare i Sverige, säger Johan Carlson.

ERIK NILSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev