onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Kan vara brottsligt att smitta barn med mässling

Publicerad: 9 juni 2017, 10:35

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet. Foto: Staffan Westerlund

Den mamma som erbjuder att hennes mässlingsmittade barn kan smitta andra kan göra sig skyldig till misshandel, enligt juridikprofessor.


JK


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om mammans erbjudande som lades ut i en Facebookgrupp. I samband med att händelsen blev känd sade smittskyddsläkaren i Västra Götaland att erbjudandet inte var olagligt ”men ytterst olämpligt”.

Nu skriver Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, att det mycket väl kan vara brottsligt. I en kommentar i Svenska Dagbladet citerar han inledningsparagrafen till brottet misshandel som stöd. Där definieras den skyldige till brottet som ”den som tillfogar en annan person kroppsskada, sjukdom eller smärta”.

Samtidigt noterar Mårten Schultz att det krävs uppsåt för att spridande av en sjukdom ska kunna klassas som misshandel. Just det kravet har gjort att personer som spridit hivvirus inte kunnat dömas för misshandel. I fallet med mamman till det mässlingsjuka barnet är situationen dock annorlunda. Mårten Schultz skriver:

”Men om uppgifterna stämmer finns det inget tvivel om uppsåtet i mässlingsfallet. Så nog kan det vara brottsligt att smitta barn med mässlingen.”

Relaterat material

Mamma erbjöd mässlingsmitta via Facebook

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev