Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Karolinska kritiseras för ESBL-smitta bland nyfödda

Publicerad: 29 juli 2009, 07:11

Karolinska universitetssjukhuset i Solna /Huddinge får kritik sedan tre för tidigt födda barn avlidit efter att ha smittats av resistenta bakterier.


Två av barnen som vårdades på neonatalavdelningen i Solna dog inom loppet av ett par dagar i november förra året. När det visade sig att de bar på den antibiotikaresistenta bakterien ESBL togs prover även på andra barn. Totalt hade 15 barn smittats, skriver Svenska Dagbladet.

Innan provsvaren hunnit komma hade flera av barnen som bar på ESBL skickats vidare till andra sjukhus. Personalen där fick ingen information om den misstänkta smittan. Det ledde till att barnen inte isolerades eller vårdades av särskild personal.

Ytterligare ett av de 15 smittade barnen avled på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge i februari i år. Även om det inte går att fastslå att ESBL var dödsorsaken i något av de tre fallen riktar Socialstyrelsen skarp kritik mot hur situationen har hanterats.

– Vår utredning visar på brister i rutiner och journalföring och okunskap på många nivåer, säger Harriet Hillström, byrådirektör på Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet, till Svenska Dagbladet.

Eva Berggren Broström, verksamhetschef för neonatalvården vid Karolinska universitetssjukhuset, tar till sig synpunkterna.

– Vi delar deras bedömning och har redan vidtagit en rad åtgärder för att öka säkerheten. Men med tanke på att vi under den period då de 15 barnen smittades hade hela 416 barn inlagda, tycker jag trots allt att personalen gjorde ett bra arbete med att begränsa spridningen, säger hon till tidningen.

Relaterat material

Oroväckande kraftig ökning av resistenta tarmbakterier

Resistenta bakterier sprids bland svårt sjuka nyfödda

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev