Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Kikhostebakterie kan ha bytt form

Publicerad: 2 januari 2015, 11:13

Foto: Thinkstock.

Fjolårets ökning av kikhosta kan bero på att vaccinet inte längre är lika effektivt.


En brittisk studie som Sveriges Radios vetenskapsredaktion har tagit del av pekar på att kikhostebakterien har ändrat sig genom åren. Ändringarna har i sin tur sedan gjort att kikhostevaccinet inte längre är lika effektivt. Varför bakterien byt form har forskarna dock inget svar på.

Allmän vaccinering mot kikhosta infördes under 1990-talet vilket ledde till att antalet fall sjönk kraftigt, rapporterar radion. Men under 2014 drabbades nästan 700 svenskar av kikhosta och två spädbarn dog. Antalet insjuknade var i fjol därmed det högsta sedan 2007.

Marta Granström, professor i klinisk mikrobiologi vid Karolinska institutet, tycker att det är oacceptabelt att barn dör av kikhosta och anser att vården inte får glömma bort att sjukdomen fortfarande är ett hot.

– Problemet är att när man har fått någorlunda kontroll på sjukdomen så blir den bortglömd. Tidigare, när vi inte vaccinerade, var all hosta att betrakta som kikhosta innan motsatsen var bevisad. I dag tänker man inte på kikhosta, säger hon till radion.

Relaterat material

Två spädbarn döda av kikhosta

Fler smittas av kikhosta 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev