Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Kinesisk ört slår ut malariaparasiter

Publicerad: 9 december 2005, 07:49

Kombinationsbehandling av malaria med preparat som innehåller örten artemisinin bör bli förstahandsval framför de läkemedel som används i dag. Det anser forskare vid Karolinska universitets-sjukhuset i Solna.


Enligt de senaste beräkningarna från Världshälsoorganisationen, WHO, är en halv miljard människor infekterade med malaria. Bara i Afrika beräknas cirka 1,5 till 3 miljoner människor, främst barn, dö av sjukdomen varje år. Att problemet dessutom ökar beror på resistensutvecklingen, som sedan slutet av 1980-talet bland annat har halverat effektiviteten av klorokin på många platser i Afrika. Det har i sin tur mångdubblat dödligheten.

Solnaforskarna har utvärderat olika kombinationsbehandlingar mot den mest aggressiva malariaparasiten, Plasmodium falciparum. Det som hittills har visat sig vara mest effektivt på den hårt malariadrabbade ön Zanzibar är en kombination av substansen lumefantrin och det kinesiska örtpreparatet artemisinin, i form av derivatet artemeter. Örtpreparatet artemisinin har använts mot febersjukdomar i mer än 2000 år.

- Det här har visat sig vara ett mycket bättre läkemedel än de som tidigare har använts och det verkar dessutom ha bättre motståndskraft mot resistensutveckling. Behandlingen verkar bota minst 90 procent av patienterna, säger Anders Björkman, professor och överläkare vid enheten för malariaforskning på Karolinska universitetssjukhuset, och medlem i den specialistgrupp vid WHO som arbetar mot sjukdomen.

Han anser att det inte är etiskt försvarbart att fortsätta med klorokin eller Fansidar, ett annat vanligt malariamedel, som förstahandsval.

Parasiten dödas effektivt  I Europa finns kombinationspreparatet med artemisinin och lumefantrin registrerat under namnet Riamet sedan våren 2001. Motsvarande preparat kallas i Afrika Coartem.

Enligt Anders Björkman är artemeter den mest intressanta substansen i läkemedlet. Läkemedelsmolekylen tar sig förhållandevis enkelt igenom cellväggen hos parasiten. Väl där binder det till ett protein som styr transporten av kalcium genom cellväggen. Vad som sedan händer är oklart, men avdödandet av parasiterna sker snabbt och effektivt. De som trots allt överlever tas omhand av lumefantrin, som är mer långtidsverkande.

I en studie som forskarna nyligen publicerade i tidskriften Clinical infectious diseases delades 408 barn, infekterade med Plasmodium falciparum, in i två grupper. Därefter behandlades de med två olika kombinationspreparat i tre dagar.

Det ena preparatet var Coartem och det andra bestod av artesunat, även det ett artemisininpreparat, och amodiaquin. Studien visade goda resultat för båda preparaten. I Coartemgruppen botades 94 procent, i den andra 91 procent. Båda grupperna hade acceptabelt få återfall, dock med fördel för Coartem.

4 000 barn dör dagligen  Kostnaden för en kur med Coartem är cirka 7,50 kronor, ungefär 20 gånger dyrare än motsvarande kur med klorokin. Ett annat vanligt läkemedel är kinin, men det är dyrare än artemisininpreparaten, kräver längre behandling och ger fler biverkningar.

Bara i Afrika finns ett behov motsvarande 100-tals miljoner behandlingar varje år och därför är betalningen av läkemedlen ett jätteproblem. Enligt Anders Björkman innebär väntan på behandling att det varje dag dör cirka 4000 barn på grund av malaria.

Eftersom malariaparasiterna hela tiden förändras och gör sig osynliga för såväl kroppens immunförsvar som för olika läkemedel, betonar han vikten av att forskningen får ytterligare möjligheter att försöka ta fram vacciner och nya läkemedel för att ligga steget före. Det viktigaste nu är dock att nå alla patienter med verksam behandling.

- Världen står inför en av sina tuffaste medicinska utmaningar någonsin och det går inte att vänta längre. Att förlora sitt barn för att man inte har råd att betala 7,50 är en mänsklig orättvisa, säger Anders Björkman.

Han berättar att Zanzibar nu blivit det första område där en bred övergång till nya kombinationsläkemedel med artemisinin har skett - något som skapar unika möjligheter att utforska läkemedlens effekter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev