fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

KI:s pandemicenter ökar takten – hoppas på 80 000 tester per vecka

Publicerad: 16 november 2020, 13:16

– I förra veckan utförde vi 45 000 tester, det är ungefär en fjärdedel av landets totala testkapacitet för närvarande. Nu skalar vi upp, säger Lars Engstrand, föreståndare för Karolinska institutets pandemicenter. Foto: Izabelle Nordfjell/Bildbyrån

KI:s pandemicenter i Solna skalar nu upp sin testkapacitet. I februari hoppas man kunna utföra nästan dubbelt så många covidtester per vecka som i dag.

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenDet nya coronavirusetKarolinska institutet

MK


Det säger Lars Engstrand, professor i smittskydd och föreståndare för Karolinska institutets pandemicenter som ingår i Scilifelab, till Dagens Medicin.

Redan i förra veckan kom rapporter om att testkapaciteten slog i taket på flera håll i landet och landets laboratorier upplevde ett högt tryck. På KI är man nu i full fart med att skala upp antalet tester per vecka. 

– I förra veckan utförde vi 45 000 tester, det är ungefär en fjärdedel av landets totala testkapacitet för närvarande. Nu skalar vi upp under resten av hösten. Och i februari hoppas vi att vi ska klara av att utföra uppemot 80 000 tester i en organisatoriskt hållbar lösning, säger Lars Engstrand. 

Totalt sedan i april är labbet nu uppe i omkring en halv miljon tester.

Efter den explosiva virusutvecklingen de senaste veckorna ska labbet i första hand nu inrikta sig på att underlätta den pressade testsituationen i Stockholm.

– Vi måste göra det här, det är meningslöst att vänta i flera dagar innan man får ta ett test. Då missar vi själva poängen med att testa, säger Lars Engstrand.

När det gäller äldreboenden har KI-forskarna sett att i runt hälften av fallen då man testat personal, har de anställda saknat symtom och därmed gått till jobbet som vanligt. Lars Engstrand är därför orolig att smittan ska sprida sig till äldre på särskilda boenden.

– Vi måste göra vad vi kan för att skydda de äldre. Det bästa vore om personalen kunde testa sig regelbundet, säger han.

Att bara skala upp är dock ingen lätt match, påpekar han, utan arbetet måste ske successivt. På pandemicentret arbetar i dag över 200 anställda med allt från packning av test-kit till analys. En stor del att uppskalningen framöver kommer att ske via ökad automatisering.

Lars Engstrand berättar också att de omdiskuterade hemtester som nu används i stockholmstrakten, där man tar ett svalgprov, kommer att ersättas inom kort. I stället ska huvudstadsborna få provta både i hals och näsa och även spotta saliv i ett provrör. Syftet är att åstadkomma säkrare resultat.

Dessutom kommer forskargruppen på Karolinska institutet, som satt upp labbet med ekonomiskt stöd från bland annat Wallenbergsstiftelsen, snart dra i gång forskning kring amerikanska snabbtester som skulle kunna underlätta för dem som behöver testa sig ofta. De kommer att jämföras med de tester som används i dag.

– Det vi särskilt vill se är att man med snabbtesterna också fångar upp personer som är smittade utan att ha symtom, säger Lars Engstrand.

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev