Få hela storyn
Starta din prenumeration
Infektion
Publicerad: 6 Oktober 2017, 12:52
STRAMARE. Efter ett stort utbrott med campylobacter i våras har Gävleborg stramat upp sina klädregler. ”Det var nödvändigt
Långärmat, nedhasat, och operationskläder i personalmatsalen. Det är lite si och så med efterlevnaden av sjukvårdens klädregler.
Klädkoden har chanserat. Vi har sett barnmorskor med långärmat som hasat ner över handlederna – Signar Mäkitalo, smittskydds- och hygienläkare, Region Gävleborg
I bland annat Region Gävleborg har hygienläkare och hygiensjuksköterskor reagerat på att allt fler slarvar med klädkoden, som kommit till för att minska smittorisken. De har exempelvis sett att sjukvårdspersonal använder egna koftor och har långärmade tröjor under den kortärmade bussarongen.
– Klädkoden har chanserat. Vi har noterat barnmorskor med långärmat som hasat ner över handlederna, och personal som har engångshandskar på sig lite varstans, berättar Signar Mäkitalo, smittskydds- och hygienläkare i Region Gävleborg.
Efter ett stort utbrott med campylobacter i våras har regionen uppdaterat sina klädregler. Detsamma har gjorts på fler håll i landet det senaste året. I Gävleborg ska det nu stå klart för alla att det inte är tillåtet att ha uppkavlade ärmar på rock, kofta, jacka eller undertröja. Inte heller lösärmar får användas.
– Lösärmarna är olämpliga med tanke på smittorisken, slår Signar Mäkitalo fast.
Lösärmarna är omdiskuterade. De används ibland av personer som av religiösa skäl inte vill visa armarna. Nyligen fick Södersjukhuset kritik från Diskrimineringsombudsmannen, DO, för att inte tillåta lösärmar.
– Men beslutet pekar inte med hela handen, utan ger utrymme för att man ska ta hänsyn till vårdhygien och riskbedömning. En ren hand eller arm har färre bakterier än en lösärm, därför kommer vi inte att tillåta detta. Patientsäkerheten går före, säger Eva Tillman, chefläkare på Sös.
Så resonerar också Signar Mäkitalo när han talar om engångshandskar, som han tycker ibland används fel.
– Det finns de som verkar tro att handskarna, som man plockar ur en flerpacksförpackning, är rena och därför är oförsiktiga vid användning, något som kan leda till smittspridning. Skyddshandskar ska bara användas för att skydda de egna händerna, och man ska inte gå runt med dem, säger han.
Att läkare och sjuksköterskor har stetoskop runt halsen när de går mellan behandlingsrum eller runt på avdelningar är heller ingen bra idé, tycker Signar Mäkitalo.
– Ett stetoskop kan sprida resistenta bakterier, det finns det studier på, säger han.
När Sahlgrenska universitetssjukhuset i fjol uppdaterade sina klädregler underströks att gröna arbetskläder bara ska användas på operationsavdelning och att personalen inte får ha egna tajts tillsammans med arbetskläder.
Kombinationen privata kläder och arbetskläder strider mot klädkoden även i Region Örebro län, där detta aktualiserats bland annat i artiklar i personaltidningen.
– Det är ju lite si och så med efterlevnaden, därför vill vi lyfta detta. Man får inte blanda en privat kofta med arbetskläderna. För den som behöver kofta finns en blå personalkofta, som kan användas när man inte har patientkontakt. Folk har ju alltid åsikter om detta med kläder, men det handlar om patientsäkerhet och vårdhygien och att personalen ska vara hel, ren och snygg, säger hygiensjuksköterskan Maria Ekelöf.
Klädkoderna borde vara självklara för all sjukvårdspersonal menar hygiensjuksköterskor och läkare.
Men om de inte påminns regelbundet riskerar avstegen att bli fler, tror Signar Mäkitalo som efterlyser en ledningsstruktur där chefer tar större ansvar för kvalitet i vården.
– Det behövs en struktur. Förr hade vi avdelningssköterskor som hade koll. Dagens chefer har så mycket annat de ska göra.
MIA WÄRNGÅRD