Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Klamydiaforskare i Halland vinner första Athenapriset

Publicerad: 19 november 2008, 07:24

I ett laboratorium i Halland föddes projektet som belönas med det första Athenapriset, den nyinstiftade utmärkelsen till goda exempel på klinisk forskning som skapar nytta i sjukvården. Pristagarna, Torvald Ripa och Peter Nilsson, vinner 150 000 kronor. Athenajuryn har dessutom utsett två hederspristagare.


Muterad klamydia kan inte längre härja ostörd

Athenapriset 2008 går till Torvald Ripa och Peter Nilsson vid Länssjukhuset i Halmstad, för upptäckten av en ny variant av bakterien Chlamydia trachomatis och utvecklingen av ett test för att diagnostisera den lömska bakterien.

Vinnarna tar emot sitt pris, 150 000 kronor, nästa vecka på Riksstämman i Göteborg. Nobelpristagaren Arvid Carlsson delar ut priset på Svenska läkaresällskapets jubileumsmiddag på torsdag kväll den 27 november.

– Det här är fantastiskt roligt eftersom det visar att även länssjukhusen kan prestera bra klinisk forskning. Det är också mycket positivt att priset går till ett projekt inom mikrobiologisk forskning eftersom det är ett kunskapsområde som får allt större betydelse för utveckling av sjukdom, säger Torvald Ripa, docent, överläkare och verksamhetschef vid avdelningen för klinisk mikrobiologi och vårdhygien, Länssjukhuset i Halmstad.

Det var i början av 2006 som Torvald Ripa observerade att antalet prover som påvisade klamydiainfektion minskade kraftigt trots att antalet patienter som sökte med kliniska besvär var förhållandevis konstant.

Eftersom han inte trodde att befolkningen plötsligt hade blivit mer avhållsam eller att sjukvården hade blivit bättre på att fånga upp fallen, började han att undersöka frågan tillsammans med sin kollega, mikrobiologen Peter Nilsson.

De kom snabbt fram till att det måste handla om någon förändring hos klamydiabakterien som gjorde att den inte gick att hitta i proverna. Forskarna genomförde därför en genomgående genetisk analys av celler i ett antal prover med stark misstanke om klamydia.

Analyserna visade mycket riktigt att de inlämnade proverna innehöll klamydiabakterier, men att just det segment av bakteriens DNA som man använder vid diagnostik på de flesta mikrobiologiska laboratorier i Sverige saknades. Testerna användes också internationellt.

I samarbete med företaget Abbott, som arbetar med klamydiadiagnostik, utvecklades ett nytt test för att kunna detektera den nya klamydia­stammen. Sedan 2007 finns testet tillgängligt i hela landet.

Beräkningar i efterhand visar att svensk sjukvård lokalt missade mellan 25 och 65 procent av alla fall, beroende på hur tidigt den muterade bakterien fick fäste. Ett av de värst drabbade landstingen var Dalarna, dit denna klamydiavariant sannolikt kom ett år tidigare än till Halland.

– Var bakterien kommer ifrån från början har vi dock ingen aning om, säger Torvald Ripa.

Totalt handlar det om cirka 10 000 missade klamydiainfektioner under åren 2005 och 2006, innan Torvald Ripa och hans kollegor lyckades identifiera bakteriestammen.

– Det är ännu oklart i vilken mån detta har ökat förekomsten av ägg­ledarskador och därmed risken för extrauterina graviditeter och ofruktsamhet. Det ska dock bli intressant att följa utvecklingen under de kommande åren, säger Torvald Ripa.

Hedersomnämnanden till projekt i Hudiksvall och Lund

Juryn för Athenapriset hade ett svårt beslut att utse en enda vinnare bland många kvalificerade nomineringar till priset. Därför har juryn beslutat att också utse två hederspristagare. Läs mer om hederspristagarna här:

Hedersomnämnande 1: "Ny diagnostik och behandling av sväljproblem"

Hedersomnämnande 2: "Ny modell för behandling av svåra skallskador"

Juryns motivering:

”Detta är klinisk forskning i gedigen, klassisk bemärkelse. Pristagarna har byggt sitt projekt på en angelägen klinisk upptäckt som de har tagit till laboratoriet för grundliga vetenskapliga studier. Därefter har de återfört resultaten till kliniken och i före­dömlig samverkan med en extern industriell samarbetspartner skapat ett färdigt test för en ny variant av klamydia. Detta test har ökat säkerheten i diagnostiken av klamydia, vilket har stort värde för såväl den enskilda individen som för samhället.”

Klok jury och starka aktörer bakom nyinstiftat pris

Athenapriset instiftades 2008 av Delegationen för samverkan inom den kliniska forskningen och tidningen Dagens Medicin. I juryn ingår: Nina Rehnqvist (ordförande), professor och ordförande i Delegationen för samverkan inom den kliniska forskningen, Olle Larkö, professor, dekanus, Sahlgrenska akademin, Martin Nicklasson, vd, Biovitrum, Christer Söderström, klinisk forskningschef, Mölnlycke Health Care, Karin Prellner, professor, ordförande, Läkaresällskapets kommitté för klinisk forskning, Anders Waldenström, professor, ordförande i Hjärt-lungfondens forskningsråd, Ellen Hyttsten, vd, Sjukvårdsupplysningen, tidigare direktör vid avdelningen för vård och omsorg, Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, samt Per Gunnar Holmgren, chefredaktör Dagens Medicin.

Priset stöds av Läkemedelsindustriföreningen, SKL, Sweden Bio, Swedish Medtech och Vinnova.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev